Αγροτικά

ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

357Προβολές

Σε κοινή σύσκεψη προχώρησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας  (6/2/2022) στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στη Καλή Σκύδρας κάτω από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  με κύριο αυτό του κόστους παραγωγής καθώς και  τις τεράστιες ανατιμήσεις σε γεωργικά εφόδια, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Δηλώθηκε η αλληλεγγύη στους συναδέλφους που είναι στα μπλόκα του αγώνα, αναπτύχθηκε πλούσια και δημιουργική συζήτηση ενώ εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον της καλλιεργητικής περιόδου, πώς θα συνεχίσουν δηλαδή να καλλιεργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τέλος συμφωνήθηκε και καταλήχθηκε το παρακάτω κοινό πλαίσιο πάλης με το οποίο προσκαλούνται όλοι οι αγρότες της Πέλλας σε ανοιχτή σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ..

 

Πλαίσιο πάλης

 

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
  • Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ,προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.
  • Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο.Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία.Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
  • Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων,της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

 

  1. Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας
  2. Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος “ΕΝΟΤΗΤΑ” (ΜΠΛΟΚΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ)
  3. Αγροτικός Σύλλογος Μεσημερίου Έδεσσας
  4. Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης “ΟΜΟΝΟΙΑ”
  5. Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος “ΑΓΡΟΣ” Αλμωπίας
  6. Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Πέλλας

συμμετείχαν επίσης οι διαχειριστές των ηλεκτρονικών σελίδων “ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ” & “ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ”.

 

 

Καλή, 6 Φεβρουαρίου 2022

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.