Υγεία

Κοντοζαμάνης: Ξεκινούν τα self-tests, αρχή με τους μαθητές, ποια η διαδικασία

374Προβολές

Οδηγίες σχετικά με τους χρόνους αλλά και την διαδικασία που θα γίνονται τα self-test έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στην χθεσινή του συνέντευξη τύπου. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Ξεκινάμε με τη διάθεση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια, η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18-67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στη συμβολή τόσο των φαρμακοποιών όσο και των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, που συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος διάθεσης των τεστ στον πληθυσμό. Η συνεργασία μας είναι άριστη και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι, ότι η αλυσίδα του εφοδιασμού σχεδόν 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Σας ενημερώνουμε ότι η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δυο αποθήκες, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρείες και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία.

Να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αφορά τα self-test.

Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων, μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία.

Αυτή την εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self-test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr η οποία είναι στον αέρα, αλλά θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος ή μαθητής), και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί, για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self-test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self-test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά, για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self-test από τα φαρμακεία, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής. Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων. Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους, με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους, τα τεστ που τους αναλογούν.

Το self-test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην σχετική πλατφόρμα.

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή – η λίστα των δομών θα αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο – προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζεται ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση. Αντιθέτως, αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας, για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.

Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και καταναλωτές ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr, για να κάνουν δωρεάν ταχύ τεστ αντιγόνου.

Τονίζεται για μία ακόμη φορά, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων, όπως απουσία από το σχολείο ή την εργασία, κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.