Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Παράταση δηλώσεων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
999Προβολές

Παρατείνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές της χώρας όπου η σχετική προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Δημαρά, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (ΦΕΚ 2708/Β/2019).

Με αφορμή την εν λόγω υπουργική απόφαση, αλλά και ως απάντηση σε «ανακριβή» δημοσιεύματα και πληροφορίες περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει πως οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων ισχύουν σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Όπως σημειώνει, η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάιο αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι μήνες δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα. Αντίθετα, η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων, όμοιες με αυτή που χθες δόθηκε, και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη.Σε κάθε περίπτωση, η βούληση και η πολιτική του υπουργείου είναι η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ισχύουν και έχουν ανακοινωθεί, καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις συνεπάγονται  οικονομική επιβάρυνση για τη χώρα.

Συνεπώς, το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει ότι είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους εγκαίρως μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες ημέρες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να λάβουν την προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

Επισημαίνει, τέλος, ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της χώρας τα τελευταία έτη, συνδέεται άμεσα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν οριστικά τις περιουσίες τους, προς όφελος δικό τους, αλλά κυρίως των παιδιών τους.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.