Στόχος

Κωδικοί πρόσβασης

1kΠροβολές

Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι δικαίωμά σου! Προστάτεψέ το!

Βασικός κανόνας για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σας και της ιδιωτικής σας ζωής είναι να επιλέγετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (passwords) για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε.

Μην παίρνετε ελαφρά την ασφάλεια. Κωδικοί που είναι εύκολο να προβλεφθούν σας βάζουν σε κίνδυνο. Σκεφθείτε τι θα συμβεί αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία ή στο κινητό σας τηλέφωνο και υποκλέψει όλα σας τα μηνύματα.

Είναι εύκολο να δημιουργήσετε έναν εξαιρετικά ασφαλή κωδικό πρόσβασης που για να παραβιαστεί θα χρειαστούν χρόνια. Θα πρέπει να είναι μεγάλος (πάνω από 8 χαρακτήρες), σύνθετος (με γράμματα, σύμβολα, αριθμούς) αλλά και να τον θυμάστε, γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύεται.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα τρόπο για να το πετύχετε: το passphrase

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε μια σύντομη φράση που σας αρέσει και θα μπορείτε να τη θυμάστε εύκολα (π.χ. ένα στίχο από το αγαπημένο σας τραγούδι).

ΒΗΜΑ 2: Ενώστε τη φράση σε μια λέξη βάζοντας το πρώτο γράμμα κάθε λέξης με ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΒΗΜΑ 3: Προσθέστε σύμβολα ή αριθμούς χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο, π.χ.  «το τελευταίο γράμμα σε κάθε λέξη της φράσης να αλλάζει σε σύμβολο ή αριθμό». Στο παράδειγμα παρακάτω, το σύμβολο ή ο αριθμός επιλέγεται με βάση τη διάταξη στο πληκτρολόγιο. (π.χ. ο αριθμός 3 αντικαθιστά το γράμμα ε επειδή βρίσκεται πάνω από το γράμμα αυτό στο πληκτρολόγιο).

π.χ. η φράση  «Μάντεψε τον κωδικό μου»  μπορεί να γίνει Μαντεψ3Το^Κωδικ9Μο^

ΒΗΜΑ 4: Κάντε τον κωδικό σας μοναδικό για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση χρησιμοποιώντας παραλλαγές. Ένας τρόπος είναι να προσθέσετε στον κωδικό σας χαρακτηριστικά από μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, για το Facebook, προσθέστε το γράμμα F και τον αριθμό 4 που βρίσκεται πάνω από το γράμμα αυτό, και ο κωδικός γίνεται F4Μαντεψ3Το^Κωδικ9Μο^.

      Κωδικοί πρόσβασης

Κανόνες ασφάλειας

Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε  θα πρέπει να  τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).

Εκτός από ισχυρός, ο κωδικός σας πρέπει να είναι και μυστικός. Να ξέρετε ότι καμία εταιρία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.

Φυσικά, ο ασφαλής κωδικός πρόσβασης που δημιουργήσατε δεν σας προστατεύει αν ένας χάκερ μπορεί να τον παρακάμψει με άλλο τρόπο. Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας (για ανάκτηση κωδικού) που οι χάκερς δεν θα μπορούν να μαντέψουν.

Επισκεφθείτε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (www.adae.gr) και ενημερωθείτε σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να εφαρμόζετε για την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών σας.

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.