Ομιλία στο συνέδριο του ΕΦΕΤ υπό τον τίτλο: Risk Assessment and Ranking of Risks in
European Food Safety Systems
Την ανάγκη ύπαρξης επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και παράλληλα ασφαλών για τον
άνθρωπο Τροφίμων ανάδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας
Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΕΦΕΤ υπό τον
τίτλο: «Risk Assessment and Ranking of Risks in European Food Safety Systems».
«Η εξασφάλιση επαρκούς, ασφαλούς και υψηλής ποιότητας τροφής για όλους τους Ευρωπαίους
αποτελεί τον κοινό μας στόχο. Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν
διασφαλίσουμε την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας των τροφίμων και της ασφάλειάς τους.
Αυτές οι δύο προτεραιότητες πρέπει να πορεύονται χέρι-χέρι και να ενσωματώνονται σε όλες τις
στρατηγικές και τις πολιτικές που αναπτύσσουμε για το μέλλον», υπογράμμισε.
Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά
συστήματα τροφίμων, κάνοντας ειδική αναφορά στη κλιματική κρίση, στις γεωπολιτικές
εντάσεις και στις μεταβολές στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην κρίσιμη συμβολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου
Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος λειτουργεί ως σημείο επαφής της Ελλάδας με ευρωπαϊκούς και
διεθνείς οργανισμούς, όπως η EFSA, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη επιστημονική γνώση
για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να
διασφαλίζει, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων, βασίζονται
στην πιο αξιόπιστη και ενημερωμένη επιστημονική πληροφόρηση». Σε σχέση, δε, με τις
μελλοντικές προκλήσεις τόνισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των
κυβερνήσεων, των επιστημονικών φορέων και της βιομηχανίας τροφίμων: «Η πολιτική και οι
αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Είναι κρίσιμο να
2
υποστηρίξουμε καινοτομίες στην γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, χωρίς να θέσουμε σε
κίνδυνο τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι «οι αποφάσεις που
λαμβάνονται σήμερα θα καθορίσουν την ασφάλεια για τις επόμενες γενιές. Το μέλλον της
Ευρώπης απαιτεί τη συνεχιζόμενη συνεργασία όλων μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι
όλοι μας θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε υψηλής ποιότητας τρόφιμα, ασφαλή και βιώσιμα,
προς όφελος της υγείας και της ευημερίας τους».
Στο συνέδριο συμμετέχουν 280 εκπρόσωποι από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ομιλητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες όπως, η
Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και από την
Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).