Αγροτικά

Λιβανός από την Έδεσσα: Προτεραιότητά μας η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

479Προβολές

Την ανάγκη προώθησης των  ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και επένδυσης στο brand name της ελληνικής διατροφής επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και συνεταιριστικών οργανώσεων στην Έδεσσα.

«Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι η ελληνική διατροφή, τόσο σε σχέση με την εξαγωγή των προϊόντων και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχουν, όσο και με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την υγεία και τον τουρισμό μας. Σε αυτό θα επενδύσουμε και κάθε ιδέα που συνδέει την τοπικότητα των προϊόντων με αυτόν τον στόχο για μας είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο κ. Λιβανός στη σύσκεψη που είχε με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, τους βουλευτές του Νομού κ.κ. Διονύση Σταμενίτη και Βασίλη Βασιλειάδη και τους Δημάρχους Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου, Αλμωπείας κ. Χρήστο Μπάτση, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Άλκη Νουσικύρου και τον Αντιδήμαρχο Σκύδρας κ. Σταύρο Πασχαλίδη.

«Η Πέλλα ανοίγει το δρόμο με τις δυναμικές καλλιέργειες που έχει και με την καθετοποίηση της παραγωγής που κάνει», τόνισε ο κ. Λιβανός, απαντώντας στον κ. Τζαμτζή ο οποίος ανέφερε ότι στην Πέλλα με τα 359.000 στρέμματα δενδρώδους καλλιέργειας,  έχουμε το 66,62% της πανελλαδικής παραγωγής κερασιών, το 53% της παραγωγής ροδάκινων για βιομηχανική χρήση και το 33% νεκταρινιών, ενώ η παραγωγή βερίκοκων έχει ανέλθει στο 31,85% της πανελλαδικής παραγωγής.

 

Απαντώντας στα θέματα που ετέθησαν από τους παρισταμένους ο κ. Λιβανός εξέφρασε την πρόθεσή του να δημιουργήσει, ως αρμόδιος υπουργός, εντός του έτους, νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ, επισημαίνοντας ότι τα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης και η κατασκευή φραγμάτων, ενώ τόνισε ότι  τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε,  θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή έργων σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους και μέσω ΣΔΙΤ.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τζαμτζής έθεσε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την παραχώρηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για δημιουργία δημοπρατηρίου τοπικών προϊόντων και Ινστιτούτου Έρευνας για δενδρώδεις καλλιέργειες.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων ετέθησαν θέματα που αφορούν την εμπορία κερασιού και τη «μαύρη» διακίνηση του προϊόντος από την οποία η χώρα χάνει όχι μόνο έσοδα αλλά και υπεραξία, καθώς το προϊόν καθώς εξάγεται χωρίς «ταυτότητα».

Ετέθη επίσης το πρόβλημα με τους εργάτες γης και ζητήθηκε η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους προς τους συνεταιρισμούς και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτει τις καταστροφές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Λιβανός επανέλαβε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να δώσει κίνητρα για ενίσχυση των συνεταιρισμών γιατί μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων μπορεί να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. Σε αυτή τη λογική εξετάζεται κάθε πρόταση που συμβάλει προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός μόνο μέσα από τη συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς θα μπορέσει να επιτευχθεί και μείωση του κόστους παραγωγής.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αυτή για την τιμή του πετρελαίου για αγροτική χρήση και επισήμανε ότι η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων, που δυστυχώς έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας και της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η υφήλιος.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.