Πολιτική

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

145Προβολές
Με την τοποθέτησή του κατά την έναρξη του διήμερου διεθνούς συνεδρίου που φιλοξενείται στο Λουτράκι με την συμμετοχή εκπροσώπων των αναπτυξιακών εταιριών Κύπρου, Λιθουανίας και Πορτογαλίας, ο πρώην Υπουργός, απέδωσε τα εύσημα στον Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πέλλας και έμπειρο τεχνοκράτη Ιορδάνη Κεσέογλου ο οποίος με τους άξιους συνεργάτες του επιτελούν ένα εντυπωσιακό έργο αναγνωρίσιμο και καταξιωμένο στην τοπική κοινωνία. Αναφέρθηκε δε και στη δική του έμπρακτη συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της υπαίθρου, καθώς, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής αλλά και ως Υπουργός, με τους συνεργάτες του εκπόνησαν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014 – 2020 εκχωρώντας – για πρώτη φορά – στις 13 Περιφέρειες της χώρας 1 δις 800 εκατομμύρια ευρώ (το 30% του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΑΑ) για δημόσιες και ιδιωτικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις και δράσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο την αποκέντρωση, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Ζητήματα που, υπό την προεδρία του, η Επιτροπή Περιφερειών αντιμετώπισε με προτάσεις που έγιναν πράξεις από τα συναρμόδια Υπουργεία (όπως Παραμεθόριος Νομός, επιπλέον μοριοδότηση των νέων σε διαγωνισμούς, κίνητρα σε επιχειρήσεις κλπ).
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα LEADER του οποίου τα κοινοτικά κονδύλια ως Υπουργός εκχώρησε κατά 100% στις Περιφέρειες, καταργώντας παράλληλα το πληθυσμιακό κριτήριο και διευρύνοντας έτσι τις δικαιούχους περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν στον Νομό μας πέρα από τα ιδιωτικά (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και 30 δημόσια έργα (πολιτιστικοί σύλλογοι, δήμοι, αγροτική οδοποιία, μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ).
Επίσης τόνισε ότι το Μέτρο 19 και ειδικότερα το υπομέτρο 19,3 που ενέταξε στο ΠΑΑ, δίνει έμφαση στον δημιουργικό τουρισμό – που είναι και το αντικείμενο του συνεδρίου. Αφορά σε μια σειρά σημαντικών δράσεων που, όπως υπογράμμισε, σε συνδυασμό με το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθιστά το Περιφερειακό Συμβούλιο πολύτιμο εργαλείο στη διαμόρφωση της εθνικής μας τουριστικής πολιτικής.
Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέληξε, τονίζοντας την απόφαση του Πρωθυπουργού για θεσμοθέτηση Ομάδας Εργασίας το πόρισμα της οποίας θα αποτελέσει οδηγό για μια σειρά κινήτρων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και μέσω των Κοινοτικών Προγραμμάτων για τη στήριξη των παραμεθόριων και μειονεκτικών περιοχών – όπως η δική μας. Γεγονός που συνιστά ένα ακόμη σημαντικότατο βήμα περιφερειακής ανάπτυξης!
​Δείτε το video με την τοποθέτηση του πρώην Υπουργού:

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.