Πολιτική

Νέα παρέμβαση Καρασμάνη με επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

558Προβολές

Με επιστολή του ο κύριος Καρασμάνης προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ,

ΖΕΙΤΕΙ:

  • ΝΑ ΚΑΛΥΦΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΟΙ ΑΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
  • ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2019
  • ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ¨ΙΑΝΟ¨ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΡΗΤΑ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
  • ΝΑ ΑΡΘΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΣΕ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΛΠ.

Ακολουθεί η Επιστολή

Προς Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

ΠΕΛΛΑ 11/01/2021

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 111

Αγαπητέ πρόεδρε, καλή χρονιά

Δεν μας δόθηκε ακόμη δυστυχώς λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας η δυνατότητα να συζητήσουμε από κοντά. Γι’ αυτό επανέρχομαι στα τεράστια προβλήματα των αγροτών μας, τα οποία άλλωστε σου έχω εκθέσει, τόσο με την επιστολή μου (αρ. πρωτ. 2411 της 1ης Δεκεμβρίου 2020) όσο και στη Βουλή από τις 28 του περασμένου Ιουλίου, αλλά παραμένουν άλυτα!

Την αφορμή μου την έδωσε το γεγονός ότι προ δεκαπενθημέρου περίπου, το ΔΣ του ΕΛΓΑ αποφάσισε – και πολύ σωστά – να αποδεχθεί εκπρόθεσμες δηλώσεις για ζημιές των παραγωγών του θεσσαλικού κάμπου που χτυπήθηκαν από τον ¨ΙΑΝΟ¨.

Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια ορθότατη απόφαση που, όμως, με κάνει να αναρωτιέμαι αν στη λήψη αποφάσεων από τη Διοίκηση του Οργανισμού, επικρατούν ¨δύο μέτρα και δύο σταθμά¨. Και το λέω αυτό διότι και στην Πέλλα, όπως γνωρίζεις και από την προηγούμενη επιστολή μου και από τη συζήτηση στη Βουλή που είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά, υπάρχουν παραγωγοί που με το χάος που επικράτησε λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσαν να κάνουν προσωρινές δηλώσεις. Όπως επίσης, υπάρχουν και παραγωγοί που κατέφεραν να κάνουν προσωρινές δηλώσεις αλλά, μέσα στο γενικό ¨κομφούζιο¨ είτε δεν αντελήφθησαν ότι έπρεπε – είτε δεν πρόλαβαν – να υποβάλουν και οριστικές δηλώσεις. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός πληγέντων καλλιεργητών που, λόγω της σύγχυσης από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις των ημερών, άλλη ποικιλία δήλωσαν στις προσωρινές δηλώσεις τους και άλλη στις οριστικές.

Έλα στη θέση μου αγαπητέ Αντρέα και πες μου: Τί να απαντήσω όταν παραγωγοί επώνυμα και σε κατάσταση απόγνωσης με ρωτάνε: «Κύριε Καρασμάνη, είμαι δενδροκαλλιεργητής, τα έχω όλα δηλωμένα στον ΟΣΔΕ κανονικά, έχω πληρώσει τις εισφορές μου κανονικά, αλλά μέσα στο χαμό με καραντίνες και κλεισούρα στο σπίτι, με κλειστά τα πάντα, δεν πήρα καν χαμπάρι ότι πρέπει να πάω και να ρίξω σ’ ένα χαρτόκουτο ένα χαρτί για προσωρινή δήλωση. Και με αποκλείετε από την αποζημίωση όταν, με τη ζημιά που έπαθα δεν έχω κανένα εισόδημα για να ζήσω την οικογένειά μου»!

Σε ερωτώ λοιπόν. Τί απαντάμε σ’ αυτές τις κραυγές απόγνωσης και αγωνίας για επιβίωση;

Πέραν αυτών, όπως επίσης λεπτομερώς σε έχω ενημερώσει με την προηγούμενη επιστολή μου, έχουμε τους καλλιεργητές που τα δέντρα τους σε πλήρη ανθοφορία χτυπήθηκαν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου αλλά, οι ποικιλίες τους σε κεράσια, ροδάκινα κλπ δεν συμπεριλήφθηκαν στις ζημιές και είναι έξω από τη λίστα των αποζημιώσεων! Όταν ίδιες ζημιές σε όμορους Νομούς αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ!

Ενημερωμένος επίσης από την προηγούμενη επιστολή μου είσαι και για την μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των ενστάσεων για τις χαλαζοπτώσεις του ΄19 που δυστυχώς συνεχίζεται έχοντας – και δικαίως – εξοργίσει τους παραγωγούς που ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν. Και σου έχω επισημάνει από τότε, ότι κύρια αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού στο υποκατάστημα της Βέροιας – στο οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί λύση.

Επανέρχομαι και στο τεράστιο πρόβλημα με τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχές του Αυγούστου, που όπως αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης από την πληθώρα  στοιχείων που έχω καταθέσει, αποτελούν κύριο και αποκλειστικό αίτιο των ζημιών και, συνεπώς, αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Και, επειδή  έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο, και εδώ, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δίνει λύσεις και, βέβαια, αποζημιώσεις. Διότι, σύμφωνα με το άρθρο «περί συλλογικών εκτιμήσεων (άρθρο 18.2 της ΚΥΑ 157502/27.7.2011), σε περίπτωση εξαιρετικά μεγάλων ή εκτεταμένων ζημιών στις οποίες παρατηρείται ομοιογένεια και συντρέχουν δυσχέρειες διενέργειας έγκαιρων ατομικών εκτιμήσεων, μπορεί με απόφαση του ΔΣ κατά παρέκκλιση των διαδικασιών να διενεργηθεί συνολική εκτίμηση».

Να λοιπόν που σαφέστατα ο Κανονισμός και εδώ δίνει λύση.

Αγαπητέ Αντρέα

Διετέλεσες Υπουργός, υπήρξες πολλά χρόνια βουλευτής εκπρόσωπος αγροτικής περιφέρειας και αντιλαμβάνεσαι ότι οι άνθρωποι αυτοί, σε απόγνωση, χωρίς εισόδημα και το ΄19 και το ΄20, μετράνε τα τελευταία όρια της αντοχής τους. Πρέπει επιτέλους να δοθούν λύσεις και αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από τον ΕΛΓΑ. Να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες. Να μη ζήσουν τις τραγελαφικές καταστάσεις του παρελθόντος. Γιατί, ήδη, έχουν αρχίσει να διασπείρονται ¨καθοδηγούμενες¨ φήμες από δω και από κει, ότι ¨αυτές οι ποικιλίες είναι μέσα, αυτές είναι απ’ έξω¨, ¨ετούτες ξαναμπήκαν, εκείνες τις έβγαλαν¨, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες, ανασφάλεια και αγωνία στους παραγωγούς. Δεν αρμόζουν αυτά στη φιλοσοφία και στις πρακτικές ούτε της παράταξής μας ούτε της Κυβέρνησης.

 

Με εκτίμηση

 

Γιώργος Καρασμάνης

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.