Π.Ε.Πέλλας

Οδηγίες προστασίας από τα δηλητηριώδη μανιτάρια

676Προβολές
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω, που αφορούν σε οδηγίες για την προστασία από τα δηλητηριώδη μανιτάρια.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 80-140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδώδιμων και ι δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης. Τα αυτοφυή μανιτάρια που προκαλούν δηλητηρίαση στην Ελλάδα είναι κυρίως δύο είδη:

-τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή με δύο ώρες μετά το γεύμα)

-τα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση και τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα.

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, εμετοί, διάρροιες, εφίδρωση, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία, σιελόρροια, υπόταση που χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας ως και την ηπατική ανεπάρκεια. Για την προστασία της προσωπικής τους υγείας οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών. Σε περίπτωσης κατανάλωσης άγριων μανιταριών που συνοδεύονται από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε μονάδες υγείας, γνωστοποιώντας το πλήρες ιστορικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δηλητηρίαση.

ΠΕ Πέλλας

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.