Πολιτική

Ο Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ στον τόπο της ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 

742Προβολές

¨Κόλαση¨ και απόγνωση από τη νέα θεομηνία – τυφώνα που σάρωσε τα χωριά Βεγορίτιδας, Έδεσσας και Σκύδρας!

·       Θα παρακολουθεί καθημερινά τις διαδικασίες εκτιμήσεων και αποζημιώσεων

  Από τις πρωινές ώρες σήμερα, ο Γιώργος Καρασμάνης έσπευσε στις περιοχές Βεγορίτιδας, Έδεσσας και Σκύδρας, για να διαπιστώσει και προσωπικά την έκταση και το μέγεθος των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε η χθεσινοβραδινή νέα τρομακτική θεομηνία!

 Ο νέος εφιάλτης – μπουρίνι με σφοδρή χαλαζόπτωση, καταιγιστική βροχή και θυελλώδεις ανέμους – χτύπησε ανελέητα τα χωριά του Δήμου Έδεσσας Περαία, Κάτω Γραμματικό, Άρνισσα, Ξανθώγεια, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο και Φλαμουριά, καθώς και τα χωριά του Δήμου Σκύδρας Αρσένι, Πλεύρωμα και Πετριά.

Οι εικόνες που αντίκρισε, ήταν τρομακτικές: Η πρωτοφανής καταιγίδα – τυφώνας, που από θαύμα δεν κόστισε και σε ανθρώπινες ζωές, κατεδάφισε κυριολεκτικά στέγες σπιτιών, υπόστεγα και αποθήκες, ξεπάτωσε ολόκληρες παλμέτες με 300ριές δέντρα, και ¨κόσκια¨ σε δημόσιους χώρους! Εκεί δε που η καταστροφή είναι πραγματικά ανυπολόγιστη, είναι στην παραγωγή: Αφανίστηκαν κεράσια, ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, βερίκοκα, μήλα, δαμάσκηνα, αχλάδια, καρύδια, λωτοί, ακτινίδια κλπ!

Είναι οι συνέπειες της κλιματική αλλαγής, απέναντι στην οποία η αγροτική μας παραγωγή – για πολλοστή φορά το τελευταίο τρίμηνο – αποδεικνύεται ¨ανοχύρωτη¨, αφημένη στο έλεος των στοιχείων της φύσης! Όπως και οι κατεστραμμένοι  παραγωγοί που χτυπήθηκαν σε περίοδο συγκομιδής, βλέπουν με απόγνωση να χάνονται για άλλη μια φορά οι κόποι τους και οι προσδοκίες τους για εισόδημα και επιβίωση. Θύματα του ¨εγκλήματος¨ των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, που η απελθούσα Κυβέρνηση άφησε ανενεργό το Μέτρο Μ5 των 45 εκατομμυρίων για την προστασία της παραγωγής με αντιχαλαζικά δίχτυα και αντιβρόχινες μεμβράνες. Όπως επίσης άφησε να χαθούν τα 200 εκατομμύρια κοινοτικά χρήματα του Μέτρου Μ17 για την ενίσχυση/ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και, κατ’ επέκταση τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος – μέτρα και τα δύο της υπουργίας Καρασμάνη!

Πλέον, ενόψει Νέας ΚΑΠ και νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2020-2027), είναι τεράστιο το βάρος της ευθύνης για την νέα ηγεσία του Υπουργείου: Καλείται να αξιοποιήσει τη δεδομένη ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και να καταρτίσει ένα Πρόγραμμα που θα διασφαλίζει ουσιαστικά την παραγωγή μας. και, βέβαια, το αγροτικό εισόδημα.

Ασφαλώς, αυτές τις ώρες προέχει το αυτονόητο: Τάχιστες αντικειμενικές εκτιμήσεις και σωστές αποζημιώσεις, διότι ο χειμώνας γι’ αυτούς τους ανθρώπους θα είναι εφιαλτικός! Γι’ αυτό, ο Γιώργος Καρασμάνης δεσμεύτηκε στους πληγέντες αγρότες μας, ότι θα παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των διαδικασιών για το εκτιμητικό έργο και τις αποζημιώσεις ώστε να μην αδικηθεί κανείς!

Συγχρόνως, θα καταθέσει στον νέο Υπουργό τις συγκεκριμένες προτάσεις του για την αποτελεσματική θωράκιση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του εισοδήματος. Επίσης, θα ζητήσει και από τον νέο Υπουργό Εσωτερικών κονδύλια για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

 

11/07/2019

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.