Π.Ε.Πέλλας

Πανεπιστημιακές σχολές στην Π.Ε.Πέλλας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
874Προβολές

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με Υπουργό Κ. Γαβρόγλου : Εξαιρετικά θετικός ο Υπουργός για την ίδρυση από φέτος Πανεπιστημιακών προγραμμάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου για αποφοίτους ΕΠΑΛ σε Έδεσσα, Γιαννιτσά και Αριδαία

Ο βουλευτής ζήτησε και την ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Έδεσσα με δεδομένη την πικρία της Πέλλας από την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μάρκετιγκ από την ΝΔ στο παρελθόν 

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της σύσκεψης του Υπουργού με όλους τους βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με συγχώνευση και με τα ΑΤΕΙ που λειτουργούσαν στην Κεντρική Μακεδονία.

Η συνάντηση αυτή του βουλευτή έρχεται να επιβεβαιώσει απόλυτα τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Γιάννη Σηφάκη με τον αντιπρύτανη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Αδαμίδη και τον σύμβουλο του Υπουργού Κ. Γαβρόγλου υπεύθυνου για τα Πανεπιστημιακά 2ετή για αποφοίτους ΕΠΑΛ Αντώνη Κυπάρο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στο γραφείο πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής ζήτησε την λειτουργία πανεπιστημιακών προγραμμάτων στην Πέλλα και συγκεκριμένα στην Έδεσσα ( στο κτίριο του τέως Πανεπιστημίου), στα Γιαννιτσά ( στο ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη ή μέσα στα Γιαννιτσά) και στην Αριδαία ( κτίριο σχολείου Χρυσής) ή και σε άλλους χώρους ανάλογα με τις ανάγκες, τμημάτων που να έχουν σχέση με τις τοπικές δραστηριότητες με στόχο την μελλοντική απορρόφηση των αποφοίτων.

Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από παλαιότερη συνεργασία του βουλευτή με τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και την συμφωνία του Υπουργού στην ίδρυση 2ετών Πανεπιστημιακών προγραμμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ στην Πέλλα αμέσως μετά την ίδρυση των ενοποιημένων Πανεπιστημίων. Στην συνάντηση τότε συμμετείχε και ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Σερρών ( Κεντρικής Μακεδονίας) Δημήτρης Χασάπης.

Ο βουλευτής πρότεινε ενδεικτικές ειδικότητες που θα μπορούσαν να ιδρυθούν.

Έδεσσα:  Τουριστικών Επαγγελμάτων ή Μελισσοκομίας ή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Γιαννιτσά:  Ζωικής παραγωγής ( σε συνδυασμό και με το Ινστιτούτο Ζωϊκής Παραγωγής του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με 11 ερευνητές) ή Φυτικής Παραγωγής

Αριδαία : Εκπαίδευση Υλοτόμων ή Στελέχη συνεταιριστικών επιχειρήσεων ή εγκαταστατών και συντηρητών Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, έχουν σχέση με την τοπική οικονομία αλλά μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την διαθεσιμότητα των διδασκόντων αλλά και τις πιθανές προτάσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα ιδρυθεί, όπως είναι γνωστόν, το αμέσως επόμενο διάστημα με συγχώνευση των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΤΕΙ Σερρών και άλλων ιδρυμάτων.

Στα πλαίσια των πανεπιστημίων ιδρύονται Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα υποβάλλουν προτάσεις διετών προγραμμάτων όσον αφορά τα αντικείμενα αλλά και τις έδρες στο ΥΠΠΕΘ για έγκριση. Η απόφαση του Υπουργού είναι να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο 2019 τουλάχιστον 80 τέτοια προγράμματα πανελλαδικά.

Θα απευθύνονται, σε πρώτη φάση, στους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και θα δίνουν αναγνώριση επιπέδου 5 χωρίς εξετάσεις σε ΕΟΠΠΕΠ και χωρίς ταλαιπωρία των αποφοίτων. Θα οριστούν άμεσα και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Έτσι οι απόφοιτοι θα παίρνουν πιστοποίηση Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με αποτέλεσμα την βελτίωση της επαγγελματικής τους προοπτικής.

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει:

α) να χρηματοδοτήσει τα διετή προγράμματα σπουδών στα Ιδρύματα,

β) να προβλέψει επίδομα θέσης ευθύνης για στους Διευθυντές των διετών προγραμμάτων,

γ) να προβλέψει ωριαία αμοιβή για τους διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ αλλά και για τις άλλες κατηγορίες διδασκόντων

Τα νέα τμήματα θα ιδρυθούν εκεί που λειτουργούν ήδη ΕΠΑΛ τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια διοικητική υποστήριξη αλλά και να εξασφαλίσουν σε πρώτη φάση την επάνδρωση των Πανεπιστημιακών προγραμμάτων από τους αποφοίτους τους.

Ο βουλευτής εξασφάλισε την διαβεβαίωση των υπευθύνων ότι θα λειτουργήσουν από φέτος ( Σεπτέμβριος 2019) τα πρώτα τμήματα στην Πέλλα και μάλιστα σε παραπάνω από μια πόλεις, πιθανότατα και στις τρείς πόλεις που προαναφέρθηκαν.

Ο Γιάννης Σηφάκης θα συνεργάζεται συνεχώς με το Υπουργείο και τα Πανεπιστήμια για την άμεση υλοποίηση τους θεωρώντας πραγματική ευκαιρία για την Πέλλα να αποκτήσει αποκεντρωμένα προγράμματα των Πανεπιστημίων και μάλιστα ισόρροπα κατανεμημένα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.