Πολιτική

Παράταση για την έκδοση εργοσήμων εργατών τρίτων χωρών ζήτησε ο Σταμενίτης.

317Προβολές

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης με θέμα την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τη διαδικασία έκδοσης εργοσήμων των εργατών γης τρίτων χωρών, οι οποίοι μετακλήθηκαν με βάση τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 42 της από 01.05.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’90).

Σύμφωνα με το Βουλευτή, το τελευταίο διάστημα εντείνεται η αγωνία των παραγωγών που προχώρησαν στην μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες καθώς δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμων. Βασικές αιτίες της αδυναμίας να ανταποκριθούν στην εν λόγω υποχρέωση οι παραγωγοί είναι, όπως αναφέρει ο κ. Σταμενίτης: Πρώτον, η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ (προαπαιτούμενο για την έκδοση εργόσημου), λόγω της δυσκολίας συγκέντρωσης των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Δεύτερον, η δύσκολη συγκυρία εξαιτίας του κορωνοϊου, που αναγκάζει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να λειτουργούν με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και με μειωμένο αριθμό υπαλλήλων για μεγάλα διαστήματα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση έκδοσης ΑΜΚΑ. Και τρίτον, ο μεγάλος όγκος των αιτημάτων.

Δεδομένων των δυσκολιών που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση αλλά και τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Βουλευτής ζητά να ενημερωθεί αν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για έκδοση των εργοσήμων κατά δύο μήνες τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι τις 28.02.2021, για τους εργάτες γης που μετακλήθηκαν μέχρι τις 31.12.2020 βάσει των διατάξεων της από 01.05.2020 Π.Ν.Π. (Α’90).

Ολοκληρώνοντας το κείμενο του ο Βουλευτής σημειώνει ότι, όπως ακριβώς την περασμένη άνοιξη η ελληνική κυβέρνηση έδρασε άμεσα και εύστοχα, δίνοντας λύση στο ζήτημα της μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, έτσι και τώρα, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, είναι απαραίτητο να προχωρήσει στην απόφαση για παράταση ώστε όλοι οι παραγωγοί να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη διαδικασία έκδοσης εργόσημου.

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.