Θεοδώρα Τζάκρη: Τη δημιουργία Μουσείου στον Λόγγο της Έδεσσας και Κέντρου Επισκεπτών στο Ανάκτορο της Πέλλας ζήτησε εκ νέου από την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη σήμερα 19-2-2019 στην συνάντηση των Βουλευτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά για τα ζητήματα Πολιτισμού της Περιφέρειας.
Η Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο για την Περιφερειακή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού από το οποίο προβλέπεται η σύσταση μιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού σε κάθε Περιφέρεια που θα υπάγεται απευθείας στο Υπουργείο Πολιτισμού που θα χαράσσει στοχευμένη Πολιτική στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού σε κάθε Περιφέρεια χωριστά στηριζόμενη στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας και θα εκπονεί Επιχειρησιακά Περιφερειακά Προγράμματα αντλώντας πόρους από διάφορες πηγές και προγράμματα χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΠΕΠ, ΕΣΠΑ, Inrerreg κ.λπ.).
Η κ. Τζάκρη ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών συμμετείχε και κατά τη συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκε το προωθούμενο Νομοσχέδιο αναλυτικά και πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να εκπονηθούν στον τομέα του σύγχρονου Πολιτισμού και συγκεκριμένα:
- Πολιτιστική σήμανση τόπων και προορισμών κατά τα διεθνή πρότυπα και όχι με όρους γεωγραφικής σήμανσης. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει:
- Ανάδειξη ιστορικών διατηρητέων κτιρίων με κοινή σήμανση και πληροφορίες με ειδικό βήμα όπου μπορούν να γίνονται ομιλίες, ξεναγήσεις, προβολές και οδοιπορικά.
- Λογοτεχνικές αναφορές και φωτογραφικό υλικό από τέχνες και γράμματα σε κάθε πόλη της περιφέρειας. Χρήση κινηματογραφικού υλικού από το πολύ πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ.
- Αξιοποίηση ιστορικών φωτογραφιών από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο από τα Εθνικά Αρχεία διαφόρων κρατών.
- Προκήρυξη ειδικών λευκωμάτων, εκδόσεων ή ιστοσελίδων για βράβευση με διάφορα θέματα.
- Δημιουργία Cluster και λειτουργική ενοποίηση όλων των ιστορικών και λαογραφικών μουσείων και συλλογών, με την κατάλληλη ψηφιακή και επικοινωνιακή υποστήριξη.
- Διοργάνωση εκδηλώσεων, μουσικών ή άλλων που να συγκεντρώνουν το διαπεριφερειακό ενδιαφέρον.
- Συλλογική ανάδειξη εθιμικών λαϊκών γιορτών (καρναβάλια, αναστενάρια, γυναικοκρατία κ.λπ.).
- Δράσεις για την προσέλκυση επισκεπτών όπως:
- Επιλογή εκδηλώσεων, χώρων, ειδικής μουσικής από διάφορους τόπους ώστε να προστεθούν στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο.
- Δρομολόγηση με ναυλωμένο λεωφορείο “περιπάτων στον πολιτισμό” για σχολεία και ομάδες.
- Διασύνδεση του πολιτισμού με τη γαστρονομία που είναι μια δημοφιλής παγκόσμια τάση.
Τέλος η κ. Τζάκρη ζήτησε από την κ. Ζορμπά να προβεί στην χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και πιο συγκεκριμένα:
- Ανάκτορο Πέλλας
Το τρέχον έργο ΕΣΠΑ αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού προπύλου και του Κτιρίου Ι (ενός από τα επτά κτίρια που απαρτίζουν το ανάκτορο) του ανακτόρου της Πέλλας. Στο έργο υπάρχει επίσης η κατασκευή νέας εισόδου, χώρου στάθμευσης και δρόμου που οδηγεί από τον χώρο στάθμευσης στον λόφο του ανακτόρου και στο μνημειακό πρόπυλο (είσοδο) του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας. Ο προϋπολογισμός είναι 900.000 ευρώ.
Προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο το παραπάνω έργο είναι αναγκαία η κατασκευή Κέντρου Επισκεπτών, δηλαδή κτιρίου 70 τ.μ. με χώρους υγιεινής, εκδοτήριο εισιτηρίων και αίθουσα για ψηφιακή περιήγηση του ανακτόρου της Πέλλας, οθόνες αφής κ.λπ. Εγκεκριμένη μελέτη αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής. Προϋπολογισμός 300.000 ευρώ, μαζί με εξοπλισμό 350.000.
- Μουσείο Λόγγου Έδεσσας
Στην περιοχή Λόγγος της Έδεσσας έχει αποκαλυφθεί τμήμα της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής πόλης, όπου λειτουργεί οργανωμένος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Εκεί υφίσταται παλαιό κτίριο φυλακίου με υποτυπώδεις αποθήκες φύλαξης αρχαιοτήτων, το οποίο δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες αποθήκευσης του αυξανόμενου όγκου αρχαιοτήτων.
Υπάρχει ανάγκη κατασκευής σύγχρονου κτιρίου, που θα στεγάσει γραφεία φυλάκων – εξυπηρέτησης κοινού, αρχαιολόγων, σύγχρονες και επαρκείς αποθήκες φύλαξης, εργαστήριο συντήρησης και μικρό εκθεσιακό χώρο για την αρχαιολογική συλλογή της Έδεσσας.
Το νέο κτίριο μπορεί να έχει κάλυψη έως και 800 τ.μ. και δυνατότητα υπόγειου χώρου. Σημειώνεται ότι επειδή ο χώρος βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης Α του αρχαιολογικού χώρου της Έδεσσας η ανέγερσή του προϋποθέτει έγκριση από το ΚΑΣ.
Η ανέγερση του νέου κτιρίου είναι άμεσης προτεραιότητας κυρίως για δύο λόγους:
α) Μεγάλη ποσότητα αρχαιοτήτων φυλάσσεται στο Γενί Τζαμί της Έδεσσας, μνημείο με σοβαρά προβλήματα που χρήζει αποκατάστασης λόγω εκτεταμένων φθορών, προβλημάτων στατικότητας και αποκόλλησης των τοιχογραφιών και των επιχρισμάτων του εσωτερικού. Είναι λοιπόν άκρως απαραίτητη η άμεση μεταφορά των εν λόγω αρχαιοτήτων σε νέο ασφαλή χώρο φύλαξης.
β) Η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου για τις αρχαιότητες της Έδεσσας αποτελεί στόχο ήδη από το 2000. Από τότε έχουν συνταχθεί μελέτες αρχικά για την ανέγερση Μουσείου εντός της πόλης της Έδεσσας στην πλατεία Βαροσίου και αργότερα για τη δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής που θα στεγαζόταν στο Γενί Τζαμί μετά την αποκατάσταση του μνημείου. Δυστυχώς ναυάγησαν και οι δύο παραπάνω απόπειρες, με αποτέλεσμα να μένει έκτοτε ανεκπλήρωτος πόθος στη συνείδηση των Εδεσσαίων η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, όπου να προβάλλεται η αρχαία ιστορία και ο πολιτισμός της Έδεσσας.
Τέλος, σημειώνεται ότι για την ανέγερση του προτεινόμενου νέου κτιρίου απαιτούνται οι εξής μελέτες: α) Αρχιτεκτονική, β) Στατική, γ) Ηλεκτρομηχανολογική, δ) Μουσειολογική, ε) Μουσειογραφική και εξοπλισμός των χώρων και των αποθηκών.
- Γενί Τζαμί, οθωμανικό τέμενος μέσα στην Έδεσσα και μιναρές. Υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες για το τζαμί, όχι για τον μιναρέ. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες που αποκολλώνται. Εξαιρετικός χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις και μικρή έκθεση αρχαιοτήτων οθωμανικής περιόδου. Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
- Κάστρο Χρυσής. Μελέτη αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ. Το σύνολο της μελέτης δεν έχει εγκριθεί, γιατί έπρεπε να προηγηθεί ανασκαφική έρευνα, που έγινε το καλοκαίρι.Θα υποβληθεί εκ νέου για γνωμοδότηση στο ΚΑΣ εντός των επόμενων δύο μηνών.Αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου, περίπατος, ηλεκτροφωτισμός, χώροι υγιεινής κλπ. Συνολικός προϋπολογισμός 700.000 ευρώ.
- Ψηφιακή περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας με επαυξημένη πραγματικότητα. Υπάρχουν έτοιμα τα σχέδια με τρισδιάστατη απεικόνιση συγκεκριμένων κτιρίων, δρόμων κ.λπ.Προϋπολογισμός 60.000 ευρώ.
- Ισκεντέρ Τζαμί στα Γιαννιτσά. Η Εθνική Τράπεζα (Διεύθυνση Ακινήτων) έχει αποστείλει από τον Γενάρη του 2017 έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού με το οποίο ζητά να του παραχωρήσει δωρεάν την κυριότητα του εν λόγω μνημείου. Αν γίνει δεκτή η δωρεά θα χρειαστούν άμεσα εργασίες προστασίας καταρχήν και στη συνέχεια αποκατάστασης και ανάδειξης. Λόγω του μεγέθους, το έργο θα χρειαστεί μεγάλη χρηματοδότηση.
Η Υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε να εξετάσει τη χρηματοδότηση όλων των ανωτέρω έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.