Δ.Πέλλας

ΣΤΑΔΙΑΚΗ επαναλειτουργία των δικαστηρίων από Τρίτη, 28 Απριλίου

636Προβολές

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πλήθος δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για επαναλειτουργία των δικαστηρίων από την Τρίτη, 28-04-2020, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο κοινό η λανθασμένη εντύπωση, ότι από την συγκεκριμένη ημέρα οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως πριν την αναστολή λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Αποτέλεσμα της λαθεμένης αυτής εντύπωσης υπήρξε αναστάτωση των πολιτών και αγωνία τους για τις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις.

Τονίζεται λοιπόν ότι από τις 28 Απριλίου ΔΕΝ ανοίγουν γενικά τα Δικαστήρια.

Όπως ενημέρωσε προφορικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας τόσο κατά τη συμμετοχή του στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 21-04-2020, όσο και σε επόμενες ανακοινώσεις του, πρόκειται να υπάρξει ΣΤΑΔΙΑΚΗ άρση των μέτρων στη δικαιοσύνη, αρχής γενομένης από τις 28-04-2020.

Έτσι, στις 28-04-2020 θα υπάρξει η έναρξη λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων για όλες τις διαδικασίες με ελεγχόμενη ροή δικηγόρων και πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή συγχρωτισμού. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η λειτουργία των Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων ΜΟΝΟ για συγκεκριμένες εργασίες, που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, ήτοι δίκες περί τις προσημειώσεις (συναινετική και αναγκαστική εγγραφή, εξάλειψη) και τις συντηρητικές κατασχέσεις, οι οποίες μάλιστα θα γίνονται χωρίς φυσική παρουσία δικηγόρων και διαδίκων. Στη συνέχεια, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των υγειονομικών αρχών, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα επέλθει η επαναλειτουργία όλων των διαδικασιών της δικαιοσύνης σταδιακά και σε βάθος χρόνου (ειδικές και τακτικές διαδικασίες με δήλωση, χωρίς την παρουσία δικηγόρων και διαδίκων, στο Εφετείο και Άρειο Πάγο, ασφαλιστικά μέτρα σε όλα τα δικαστήρια, λοιπές υποθέσεις τακτικής και ειδικών διαδικασιών, δίκες αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμοί, ποινικές δίκες). Θα υπάρχει ενημέρωση για τη σταδιακή επαναλειτουργία.

Επομένως, δεν πρέπει να προσέρχεται κανείς στο χώρο των Δικαστηρίων, πλην όσων εμπλέκονται στις παραπάνω διαδικασίες, και κατόπιν συνεργασίας με το δικηγόρο τους, όπως μέχρι και σήμερα, και παρακαλούνται όσοι θα εισέρχονται στα Δικαστήρια να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας, που θα οριστούν από τους αρμόδιους φορείς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ

Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών

Αφών Παπαϊωάννου 36

τηλ: 23820 29756, 23820 22556

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.