Πολιτική

Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη, με συμμετοχή του ΣΕΑΣ Πέλλας, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη στήριξη της δενδροκαλλιέργειας

214Προβολές

 Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκη Βασιλειάδη πραγματοποιήθηκε εχθές συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών & Ομάδων Παραγωγών Πέλλας, με θέμα την κατάσταση στη δενδροκαλλιέργεια και τις πρωτοβουλίες στήριξης από την Κυβέρνηση. Αφορμή της πρωτοβουλίας αυτής είναι η πάγια πεποίθηση του Λάκη Βασιλειάδη για μεγαλύτερη συμμετοχή των φορέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τους αφορούν, καθώς, όπως υποστηρίζει, κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα από τους ίδιους τους αγρότες.

Αρχικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσαν τα ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, όπου ενώ ήδη υπήρχαν εξωγενή προβλήματα (υψηλό κόστος καλλιέργειας, αύξηση τιμών ενέργειας, διάθεση), τη χαριστική βολή για τους παραγωγούς έδωσαν ακραίες βροχοπτώσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Η αξιολόγηση της οικονομικής ζημίας έχει ολοκληρωθεί, βάσει κυρίως της έκθεσης του ΕΛΓΑ. Ο Βουλευτής και οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΣ μετέφεραν την αγωνία και την αναμονή του κόσμου, ώστε να επισπευσθούν οι ανακοινώσεις για τα ποσά, τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Ο Υπουργός τους ενημέρωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ενισχύσεις ανά ποικιλία και ανά στρέμμα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Περαιτέρω ενημερώθηκαν ότι συνεχίζεται η επεξεργασία των στοιχείων για ενισχύσεις στα μήλα, με την ίδια μεθοδολογία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας όπου υπήρξε ζημιά. Αντίστοιχη διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και για άλλα προϊόντα όπως τα επιτραπέζια αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα κ.α., βάσει των στοιχείων που έχουν ήδη αποσταλεί από τη ΔΑΟΚ.

Επιπλέον, ο Βουλευτής και οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΣ έθεσαν ζήτημα ενίσχυσης και στα κεράσια, καθώς και εκεί υπήρξαν ζημιές λόγω αύξησης του κόστους με παράλληλα χαμηλά επίπεδα στην τιμή. Ζήτησαν και σε αυτή την περίπτωση να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία συλλογής στοιχείων που αποδεικνύουν τη ζημιά.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεωργαντάς ήταν σαφής ως προς τηνενίσχυση όλων των ζημιωμένων καλλιεργειών και καθησυχαστικός ως προς το χρόνο, καθώς και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως οι ενισχύσεις πρέπει να δοθούν πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, ώστε να λειτουργήσουν ως ένεση ρευστότητας μετά από μια δύσκολη χρονιά. Με στόχο ακριβώς τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των ενισχύσεων, το Υπουργείο επιδιώκει τεκμηριωμένα στοιχεία ώστε να δοθεί το μέγιστο που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, στα προϊόντα που πραγματικά επλήγησαν

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.