Ελλάδα

Συνάντηση του  ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε. με τον  Υπουργό Παιδείας

1kΠροβολές

Την Πέμπτη 28/2/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομίσθιων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο Υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Στη συνάντηση, που διεξάχθηκε σε καλό κλίμα, μας δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουμε  στον Υπουργό όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους συμβούλους και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στα Σ.Δ.Ε. και να ζητήσουμε τη λύση τους. Ειδικότερα:

– Θέσαμε το ζήτημα της περιορισμένης αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μας σε Σ.Δ.Ε. τόσο για τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών- ωρομισθίων, όσο και για τους μόνιμους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ, επισημαίνοντας ότι η προϋπηρεσία μας δεν αναγνωρίζεται ούτε μισθολογικά ούτε για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ γενικότερα, επειδή προέρχεται από συμβάσεις έργου.O Υπουργός μας απάντησε ότι θεωρεί καταρχήν άδικη τη μειωμένη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας και μας υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει με ποιο τρόπο μπορεί αυτό να διορθωθεί.

-Ως προς τα κριτήρια μοριοδότησης των προσόντων και πρόσληψης  των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων στα Σ.Δ.Ε. υποστηρίξαμε τις πάγιες θέσεις του συλλόγου για ισότιμη μοριοδότηση σπουδών- επιμόρφωσης και εμπειρίας, έμφαση στην εμπειρία και τις σπουδές- επιμόρφωση στην εκπαίδευση ενηλίκων και ιδιαίτερα σε Σ.Δ.Ε. και αύξηση μοριοδότησης της προϋπηρεσίας σε Σ.Δ.Ε. και του σχετικού πλαφόν ωρών, επισημαίνοντας ανάλογες προβλέψεις στο νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση. Ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι σχετικά σύντομα θα ανακοινωθούν τα νέα κριτήρια μοριοδότησης για τα Σ.Δ.Ε. και ότι σε αρκετά σημεία θα κινούνται προς την κατεύθυνση των προτάσεων μας.

-Ακόμη αναφερθήκαμε στο ζήτημα του εξορθολογισμού των αποσπάσεων μονίμων εκπαιδευτικών στα Σ.Δ.Ε. και ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει.

– Τέλος, επισημάναμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε ζητήματα αρμοδιότητας του Ι.Ν.Ε.Δ.Β.Ι.Μ. (καθυστερήσεις στις προσλήψεις, την υπογραφή των συμβάσεων και τις πληρωμές μας, καθώς και τις αδικίες που προκαλούνται απ’ το αυτοματοποιημένο σύστημα αναθέσεων). Ο Υπουργός αναγνώρισε τη σοβαρότητα των προβλημάτων αυτών και μας πρότεινε να μεσολαβήσει για να οριστεί  μια συνάντηση αντιπροσωπείας του συλλόγου μας με τη διοίκηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., όπου θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα και θα εξεταστούν πιθανές λύσεις. Για τα συναφή πάγια αιτήματά μας για τη δημιουργία μητρώων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων Σ.Δ.Ε. και την παροχή δωρεάν επιμόρφωσης ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι αμέσως πριν τη συνάντησή μας  είχε εξαγγείλει την ικανοποίησή τους.

Σε διάφορα σημεία της συνάντησης μας δόθηκε η ευκαιρία να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι τα Σ.Δ.Ε. είναι σχολεία εκπαίδευσης ενηλίκων με ιδιαίτερη φιλοσοφία και  μεθοδολογία και ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σ’ αυτά πρέπει να έχουν τα αντίστοιχα προσόντα. Για το ζήτημα αυτό επικαλεστήκαμε και σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς και ερευνητική μελέτη που εκπονήθηκε, μετά από αίτημα του συλλόγου μας, με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Γιώργο Ζαρίφη. Ο Υπουργός αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα των Σ.Δ.Ε. ως σχολείων εκπαίδευσης ενηλίκων. Με βάση τα παραπάνω ζητήσαμε, όταν τα Σ.Δ.Ε. θα υπαχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως έχει εξαγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, να δημιουργηθούν  οργανικές  θέσεις  σ’ αυτά  και  οι διορισμοί σ’ αυτές να γίνουν με κύρια κριτήρια τη σχετική προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα που σχετίζονται με την εκπαίδευση ενηλίκων και τα Σ.Δ.Ε., υπογραμμίζοντας ότι ανάλογο σύστημα διορισμών προβλέπεται για την Ειδική Αγωγή.

Tο Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.