Πολιτισμός

Σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού

1kΠροβολές

Θεοδώρα Τζάκρη: Συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού  ζήτησε την διεύρυνση της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας τις απογευματινές ώρες κατά την θερινή περίοδο και

 την άμεση ένταξη της κατασκευής του Κέντρου Επισκεπτών του Ανακτόρου της Πέλλας στο ΠΔΕ και την αποδοχή της δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας του τεμένους του Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά

   Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Στρατή και την Γενική Γραμματέα κ. Βλαζάκη, στους οποίους έθεσε το θέμα της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας τις απογευματινές ώρες κατά τους θερινούς μήνες, την άμεση ένταξη έργων στο ΠΔΕ και το θέμα της αποδοχής από το ΥΠΠΟ&Α της δωρεάς από την Εθνική Τράπεζα του τεμένους του Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη έθεσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού το γεγονός ότι η έγκριση 7 μόνο εποχιακών φυλάκων, οι οποίοι αναμένεται να προσληφθούν μέσω του ΑΣΕΠ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας για την θερινή περίοδο,  επ’ ουδενί δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τις απογευματινές ώρες και ζήτησε την έγκριση τουλάχιστον 3 ακόμη θέσεων αρχαιοφυλάκων, δηλαδή μιας ακόμη βάρδιας, ώστε το Μουσείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και τις απογευματινές ώρες κατά τους θερινούς μήνες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αναγνώρισε το πρόβλημα που οφείλεται στην έγκριση φέτος του ίδιου αριθμού αρχαιοφυλάκων με πέρυσι από τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών (ήτοι 1.300 θέσεων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αιτήθηκαν 1.500 θέσεις) και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη διεύρυνση της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας κατά τους θερινούς μήνες.

Η κ. Τζάκρη έθεσε εκ νέου στη σύσκεψη την άμεση ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του έργου της Κατασκευής  Κέντρου Επισκεπτών, συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο το «Ανάκτορο της Πέλλας», έργο το οποίο έχει ενταχθεί ήδη στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης και αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού προπύλου και του κτιρίου Ι (ενός από τα επτά κτίρια που απαρτίζουν το ανάκτορο) του ανακτόρου της Πέλλας.

Όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη στη σύσκεψη, η Κατασκευή Κέντρου Επισκεπτών αφορά στην κατασκευή κτιρίου 70 τ.μ., με χώρους υγιεινής, εκδοτήριο εισιτηρίων και αίθουσα για ψηφιακή περιήγηση του ανακτόρου της Πέλλας, οθόνες αφής κ.λπ. και έχει εγκεκριμένη μελέτη αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού συμφώνησε ότι είναι έργο ώριμο μελετητικά και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την ένταξη του στο ΠΔΕ, εφόσον δεν έχει ζητηθεί να ενταχθεί σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (π.χ. ΕΣΠΑ).

Τέλος η κ. Τζάκρη προσκόμισε στην πολιτική ηγεσία τις δύο επιστολές της Εθνικής Τράπεζας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και προς την ίδια,  με τις οποίες η Τράπεζα (Διεύθυνση Περιουσίας) υποβάλει προς το Υπουργείο Πολιτισμού πρόταση δωρεάς συγκροτήματος οικοδομών αποτελούμενου από ένα τέμενος (τζαμί χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο) και των πέριξ αυτού οικοδομημάτων συνολικού εμβαδού 2.281,13 τ.μ. που βρίσκεται στα Γιαννιτσά στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, για την αξιοποίησή του μέσω της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Βλαζάκη, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο θέμα, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα κι αν δεν υφίσταται νομικό κώλυμα, να προχωρήσει αμέσως στην αποδοχή.-

 

 

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.