Πολιτισμός

Τα έργα Πολιτισμού που ενδιαφέρουν την  Πέλλα

967Προβολές

Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Έδεσσα και ανασκαφές στον Λόγγο, χρηματοδότηση του Κάστρου Χρυσής και ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων που προάγουν τον πολιτισμό και όχι παραμύθια και διχασμό 

Ακόμη βοηθητικό κτίριο στην Πελλαία χώρα, εκκίνηση χρηματοδότησης για το Γενί Τζαμί στην Έδεσσα και επίλυση του ιδιοκτησιακού στο Ισκεντέρ Τζαμί στα Γιαννιτσά.

Η Υπουργός Πολιτισμού υποδέχτηκε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας και συζήτησε μαζί τους θέματα πολιτισμού. Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή για την νέα Περιφερειακή δομή του Υπουργείου Πολιτισμού για να μπορέσει καλύτερα να οργανωθεί η βοήθεια στον πολιτισμό των Περιφερειών της χώρας.

Ο Γιάννης Σηφάκης παρέδωσε στην Υπουργό υπόμνημα με τα θέματα που απασχολούν την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας αλλά και τις δομές και τους συλλόγους σύγχρονου πολιτισμού και ζήτησε να οργανωθεί συντονισμένα η σταδιακή επίλυση τους.

Το υπόμνημα που παρέδωσε ο βουλευτής στην Υπουργό:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κυρία Υπουργέ,.Τα έργα Πολιτισμού που ενδιαφέρουν την  Πέλλα είναι:

  • Λόγγος ¨Εδεσσας – Αρχαιολογικό Μουσείο Έδεσσας:

α) Απαιτείται η συνέχιση των ανασκαφών.

Έγιναν ανασκαφικές εργασίες συνολικής αξίας περί τις 40.000,00€ πέρυσι μετά από 45 χρόνια. Η τελευταία ανασκαφή είχε πραγματοποιηθεί το 1971.

Με δεδομένο ότι η Αρχαία Έδεσσα ήταν σημαντική πόλη στην αρχαιότητα που κατοικήθηκε από τα τέλη του 6ου π.χ. αιώνα και είναι σημαντική η εξέλιξη των ανασκαφών. Θα εκτιμηθεί πολιτικά.

β) Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Έδεσσα ( ή μέσα στον Λόγγο, αν είναι δυνατή η δόμηση με δεδομένους τους  περιορισμούς δόμησης στην περιοχή).

Να ελεγχθεί η δυνατότητα ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου εντός του χώρου (στην θέση που βρίσκονται τα σημερινά απαρχαιωμένα γραφεία) στον Λόγγο.

Σε ‘άλλη περίπτωση σε συνεννόηση με τον Δήμο Έδεσσας να παραχωρηθεί άλλος χώρος (υπάρχουν χώροι) για την ίδρυση του Μουσείου.

  • Κάστρο Χρυσής (Βυζαντινό Κάστρο)

 Έχει εγκριθεί η μελέτη της Α΄φάσης από το Κ.Α.Σ.. Για την έγκριση της Β΄φάσης απαιτήθηκε να γίνουν κάποιες ανασκαφές που εκτελέστηκαν. Θα υποβληθεί στο Κ.Α.Σ. άμεσα η Β΄Φάση.

Προϋπολογισμός 700.000,00€ για την Α΄και Β΄φάση

Απαιτείται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης

  • Ανάκτορο Πέλλας

α) Έχει χρηματοδοτηθεί με 900.000€ από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Για να καταστεί λειτουργικό απαιτείται η χρηματοδότηση  Ανέγερσης  Κέντρου επισκεπτών, κτίριο 70 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους υγιεινής, εκδοτήριο εισιτηρίων και αίθουσα για ψηφιακή περιήγηση του ανακτόρου  κ.λπ. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 350.000 ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Π.Δ.Ε  Κ.Μ. κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Πολιτισμού.

β) Ψηφιακή περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας .

Υπάρχουν έτοιμα τα σχέδια με τρισδιάστατη απεικόνιση  συγκεκριμένων κτιρίων, δρόμων κ.λπ., 60.000 ευρώ

  • Γενί Τζαμί στην Έδεσσα,

οθωμανικό τέμενος με μιναρέ. Υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες  μόνο για το Τζαμί. Το μνημείο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, θα μπορούσε να φιλοξενήσει εκδηλώσεις.

  • Τζαμί Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά.

Η  Ε.Τ.Ε. πρέπει να δωρίσει το Τζαμί στο  Υπουργείο Πολιτισμού. Απαιτούνται έργα προστασίας και ανάδειξης

  • Προγράμματα ενίσχυση Πολιτιστικών Συλλόγων

Στην Πέλλα παρατηρείται έντονη πολυπολιτισμικότητα, καθόσον στην περιοχή διαχρονικά κατοικούν πολίτες με διάφορες καταβολές (Ντόπιοι- Δίγλωσσοι- Πόντιοι-Μικρασιάτες-Βλάχοι).

Λειτουργούν πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι που συσπειρώνουν μαζικά τους πολίτες. Εδώ και χρόνια υπάρχουν ελάχιστα προγράμματα ενίσχυσης των Συλλόγων αυτών.

Να εξεταστεί η δυνατότητα , κατόπιν στοχευόμενων   προγραμμάτων η ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής. Για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης να υπάρξει αξιολογητική διαδικασία.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.