ΑγοράΕιδήσεις

Τα μέτρα που θα ισχύσουν για τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων ενόψει των εορτών.

416Προβολές

Σε παρουσίαση των μέτρων που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει εορτών προχώρησε χθες 11/12/2020 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Συνοπτικά τα όσα ανέφερε ο κύριος Υπουργός:

    Η Κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Για αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και λαμβάνουν και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Ποια θα είναι τώρα η διαδικασία μέσω της οποίας θα λειτουργούν τα καταστήματα του click away:

 1. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του:
   • είτε μέσα από το e-shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών
   • είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής μέσω, αν δεν υπάρχει e-shop στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα με το ασύρματο μηχάνημα.
 2. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει για να μετακινηθεί ο πελάτης να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος SMS από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του.
 3. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν.
 4. Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνον έως 9 άτομα. Να πω επίσης ότι στην ουρά έξω από τα εμπορικά καταστήματα η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Επιχείρηση που στους ελέγχους θα αποδεικνύεται ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στην επιχείρηση πελάτη:

 1.  θα έχει πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, αυτό θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά της επιχείρησης
 2. και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 μέρες.

Η λειτουργία του click away όμως προϋποθέτει από όλους την αυστηρή τήρηση των κανόνων. Εάν δεν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες και παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού ή προσπάθεια κάποιων να καταστρατηγήσουν αυτή την καλή διάθεση, θα αποσυρθεί αυτή τη λειτουργία.

Οι υπηρεσίες ελέγχου θα είναι:

 • από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού,
 • από την Ελληνική Αστυνομία
 • την Δημοτική Αστυνομία,
 • από τις Περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες,
 • από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
 • από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πληροφορίες και καταγγελίες για όλο τον τρόπο λειτουργίας στο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου 24ωρου βάσεως θα λύνουμε τις απορίες του κάθε συμπολίτη μας γύρω από αυτά τα μέτρα.

Το click away ξεκινάει από αυτή την Κυριακή, για όσα καταστήματα το επιθυμούν και μπορούν.

 

Κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού θα επιτραπεί η λειτουργία  του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων, μόνον εκείνων των καταστημάτων που πωλούν αμιγώς βιβλία.

 

Από τις Υπηρεσίες θα επιτραπούν μόνον:

 • τα κομμωτήρια,
 • τα κουρεία 
 • οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ

Να πω μόνο για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που θα λειτουργούν.

 • Τα βιβλιοπωλεία, θα λειτουργούν με τις αποστάσεις που έχουν οριστεί, δηλαδή τα 15 τετραγωνικά μέτρα απόσταση ανά πελάτη για τις επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. και λοιπά.
 • Στα κομμωτήρια:
  • στα έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται έως 4 θέσεις εργασίας
  • ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα η μία θέση εργασίας από την άλλη.
  • η υπηρεσία θα παρέχεται μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού.
  • θα απαγορεύεται η αναμονή σε χώρο κοινόχρηστο εντός του κομμωτηρίου, περιμένοντας ο ένας να αντικαταστήσει τη θέση του άλλου, ακριβώς για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και
  • όλοι θα πηγαίνουν μόνο με συγκεκριμένο ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS.

Από Δευτέρα ξεκινάνε τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα βιβλιοπωλεία.

Τέλος,  από την αρχή της καραντίνας έχει αφεθεί ελεύθερο το χονδρεμπόριο. Ακριβώς διότι εφόσον λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και η οικοδομή, πρέπει να υπάρχει το χονδρεμπόριο σε λειτουργία για να προμηθεύονται οι επιχειρήσεις τα αναγκαία αγαθά και κυρίως οι οικοδομές.

Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης αυτού του μέτρου, διαφήμιση από διάφορες επιχειρήσεις της δυνατότητας να έχουν πελάτες με τιμολόγιο εντός του καταστήματος. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έξω από το πνεύμα όλων των μέτρων που έχουμε πάρει.

Κατά συνέπεια, στη νέα Υπουργική Απόφαση θα προβλέπεται ότι η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται επαγγελματίας να βρίσκεται εντός χώρου για να προχωρήσει σε αγορά χονδρικού εμπορίου θα είναι μόνο για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες. Μόνο αυτοί, περιοριστικά, γιατί προφανώς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα υλικά και δεν γίνεται από απόσταση, θα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος και να αγοράζουνε με τιμολόγιο. Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα λειτουργούν και αυτοί και για το χονδρικό εμπόριο με το σύστημα του click away, όπως όλοι οι άλλοι.

Την Κυριακή αυτή τα super market, όπως προβλεπόταν, θα είναι ανοιχτά προαιρετικά.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση των μέτρων.

 

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.