Δ.Αλμωπίας

Ένταξη του Κάστρου της Χρυσής στο Ταμείο Ανάκαμψης

299Προβολές
Ένα από τα σπουδαιότερα Βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας, έλαβε χρηματοδότηση, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020 με την επίσκεψη του Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση στην ΥΠΠΟ, κ. Λίνα Μενδώνη και συνεχίστηκαν με την προαναγγελία ένταξης της Υπουργού Πολιτισμού, κατά την συνάντησή της με τον τ. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δημήτρη Γιάντση στην Έδεσσα, τον περασμένο Ιούλιο.
Πρόκειται για το κάστρο της Χρυσής, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βυζαντινούς οχυρωμένους οικισμούς της περιοχής, που λειτούργησε ως διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο, καθώς αποτέλεσε έδρα ομώνυμου Θέματος και Επισκοπής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ: Με 11.600.000 ευρώ χρηματοδοτούνται έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», έχουν ενταχθεί έως τώρα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.900.000 ευρώ, μεταξύ άλλων, το έργο: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής), προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, στην Αλμωπία Πέλλας. Ακόμη, επί του ίχνους της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μιας οδού με ζωή από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια, η οποία, συνδέοντας την Αδριατική με τον Εύξεινο, αποτέλεσε γέφυρα Ανατολής και Δύσης και αναβίωσε στις μέρες μας ως σύγχρονος οδικός άξονας, διασχίζοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, δημιουργούνται ήπιες και ψηφιακές υποδομές πληροφόρησης, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας δήλωσε: Επιτέλους, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτισμικής κληρονομίας της Αλμωπίας αλλά και όλης της Μακεδονίας, θα αποκτήσει την ανάδειξη που του αξίζει. Θα φροντίσουμε, ώστε το Κάστρο της Χρυσής, να αποτελέσει κατά τα επόμενα χρόνια ένα από τα κορυφαία επισκέψιμα μνημεία της Βορείου Ελλάδος και να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, σε άριστη κατάσταση. ΣυνεχίΖΟΥΜΕ, να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα αλλάξουν την Αλμωπία.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.