Πολιτική

Ανακοίνωση Θ. Τζάκρη για τα αποτελέσματα του προγράμματος “Διέξοδος”

570Προβολές

Θεοδώρα Τζάκρη: «Μόλις μια στις τρείς επιχειρήσεις κατάφερε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της ρευστότητάς της εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19»

 

Συνολικά 6.683 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 βρήκαν διέξοδο και θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους μέσα από το Πρόγραμμα «Διέξοδος», συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. €,. Η βάση χρηματοδότησης ορίστηκε στα 27,51 μόρια.

Όμως 11.471 επιχειρήσεις «έμειναν εκτός προγράμματος» εξαιτίας της εξάντλησης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις ένταξης.

Επιβεβαιώνονται έτσι, οι αρχικές προβλέψεις ότι με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης που επιλέχτηκαν, ενισχύονται κυρίως μεγάλες τουριστικές, κατασκευαστικές, βιομηχανικές επιχειρήσεις, τεχνικές εταιρείες κλπ με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται έτσι, ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος που ήταν η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας.  Κατά συνέπεια «έχει μείνει απ’ έξω» ένας μεγάλος αριθμός μικρών  και πολύ μικρών επιχειρήσεων που ασχολούνται στην εστίαση, το εμπόριο κλπ που ενώ είδαν τη φετινή χρονιά τα έσοδά τους να μειώνονται πολύ σημαντικά (σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), η μοριοδότηση που έλαβαν οδήγησε ουσιαστικά στον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα.

Ο λάθος σχεδιασμός του προγράμματος, η έλλειψη μέριμνας επαρκούς προϋπολογισμού και η υιοθέτηση μη ορθών κριτηρίων αξιολόγησης, οδήγησαν σε στρεβλώσεις με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί η πλειονότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων που κατά κύριο λόγο αφορά σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όπως πχ στην αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος και στον εξορθολογισμό των κριτηρίων αξιολόγησης  καθώς επίσης και στην θέσπιση ενός ανώτατου ποσού ανά θιγόμενη επιχείρηση, ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως εξάλλου προβλέπει και το Πρόγραμμα, διότι η ενίσχυση αυτή στην παρούσα φάση  αποδεικνύεται σωτήρια για την βιωσιμότητά τους. –

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.