Κεντρική Μακεδονία

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας

452Προβολές

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας:
“Η Ελλάδα είναι σε διαδικασία αξιολόγησης για την επίτευξη υγειονομικού καθεστώτος ελευθερίας από τη Λύσσα και πρέπει να παρέχει πληροφορίες στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, προς τεκμηρίωση του αιτήματός της (κατά εφαρμογή του ΚΑΝ.(ΕΕ) 2016/429 «νόμος για την υγεία των ζώων»). Ως εκ τούτου γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας.
Παρόλο που το πρώτο (1ο) κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 19 Οκτωβρίου 2012 και το τελευταίο (48ο) στις 9 Μαΐου 2014, σύμφωνα με το  υπ’ αριθ. 785/120755/06.05.2021 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ., σε γειτονικές χώρες, κρούσματα λύσσας εξακολουθούν να παρουσιάζονται καθώς διαδοχικές ενημερώσεις από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης-Πληροφόρησης Ασθενειών Ζώων, περιγράφουν έξαρση κρουσμάτων στην Τουρκία, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2021. Επίσης, η επανεμφάνιση κρούσματος σε σκύλο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στις 2/6/2020 και σε μία γάτα στην Ιταλία 29/6/2020, δείχνουν ότι το νόσημα δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί από τον Ευρωπαϊκό χώρο. 
Ακόμη, λόγω της πανδημίας COVID-19 και της προτεραιότητας που δόθηκε στην αντιμετώπισή της με περιοριστικά μέτρα (περιορισμός  μετακινήσεων των πολιτών, απαγόρευσης κυνηγιού), δημιουργήθηκαν συνθήκες που επηρεάζουν τη δυναμική της λύσσας της άγριας πανίδας, η οποία σχετίζεται με την τάση αύξησης του πληθυσμού των ευάλωτων ζώων της άγριας πανίδας στον ιό, την αποδυνάμωση των στοχευμένων μέτρων ελέγχου της νόσου και τη μείωση των ληφθέντων δειγμάτων στο πλαίσιο της επιτήρησης αυτής.
Από τις αρχές του 2012 εφαρμόζεται πρόγραμμα επιζωοτιολογικής επιτήρησης και διερεύνησης πιθανής εισόδου του ιού της λύσσας στην χώρα μας με τη συστηματική συλλογή δειγμάτων από ζώα – δείκτες, ενώ από το 2013 εφαρμόζεται το «Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» και το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της νόσου. Το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων εφαρμόστηκε από το 2013-2015 μία φορά το έτος, ενώ το 2016 έως το 2020 δύο φορές το έτος. Σύμφωνα με το πρόσφατο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ πιθανολογείται η αναβολή του προγράμματος εμβολιασμών, τουλάχιστον όσον αφορά στην εαρινή εκστρατεία του 2021, λόγω «των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας» και «της καθυστέρησης στην ψήφιση του Χρηματοοικονομικού Πλαισίου – Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021-2027».
Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης της λύσσας, με τη συλλογή όλων των θερμόαιμων ζώων – στόχων αυτής, που ανευρίσκονται νεκρά ή κρίνονται λυσσύποπτα (κυρίως θηλαστικών της άγριας πανίδας, εκτρεφόμενων ή κατοικίδιων και οικόσιτων θηλαστικών, τρωκτικών και νυχτερίδων). Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ θα προσφέρεται το ποσό των 50 ευρώ σε κυνηγούς, φύλακες θήρας και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, που συλλέγουν και παραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρές αλεπούδες, κατάλληλες προς εξέταση (όχι όμως εξαιτίας δηλητηρίασης ή πυροβολισμού)”.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.