Αγροτικά

Απεργία – αποχή των Γεωπόνων

277Προβολές

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Γεωπόνων ζήτησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής από τον ΥΠ.Α.Α.Τ.    Προσπάθειες για εξομάλυνση των εξαγωγών.

Για την ανάγκη εξομάλυνσης των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών, που πραγματοποιούνται τις αργίες και εκτός ωραρίων εργασίας των ελεγκτών Γεωπόνων, ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε συνάντησή που είχε μαζί του, στην Αθήνα.

Αιτία των προβλημάτων στις εξαγωγές, είναι η απεργία – αποχή των Γεωπόνων, που διενεργούν Ποιοτικούς και Φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, διεκδικώντας να αλλάξει ο τρόπος καταβολής των πρόσθετων ανταποδοτικών τελών για διενεργηθέντες ελέγχους, εκτός κανονικού ωραρίου και να καταβληθούν τα οφειλόμενα.

Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Γεωπόνων, ώστε να ομαλοποιηθεί η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων. Όπως διευκρίνισε, τα προσκόμματα στις εξαγωγές,  θα επιτείνουν την οικονομική ασφυξία και απόγνωση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών παραγωγού, στα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Επισήμανε την τεράστια σημασία των εξαγωγών, νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, για την οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ήδη, όπως τόνισε, έχουν πιστοποιηθεί τέσσερις επιπλέον φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές για την εξαγωγή ακτινιδίων στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας “Hayward”.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να πραγματοποιηθούν ενδοκοινοτικές διακινήσεις προηγείται ποιοτικός έλεγχος, ενώ όταν τα προϊόντα κατευθύνονται σε τρίτες χώρες απαιτείται επιπλέον φυτοϋγειονομικός έλεγχος.

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.