Αγροτικά

Αυγενάκης μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ: Συνεχίζουμε για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ Επίτροπος Janusz Wojciechowski: Ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση Η διαδικασία που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από την Ευρωεκλογές

45Προβολές

Η Ελλάδα, μετά την αποδοχή των περισσοτέρων προτάσεων που έκανε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσοτέρων τεχνικών βελτιώσεων αλλά και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ταυτόχρονα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Janusz  Wojciechowski, αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγών και τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.

Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.

Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

Η δήλωση του Επιτρόπου Janusz Wojciechowski:

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να προτείνει αύξηση της κρατικής βοήθειας ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αγρότες, όπως ζήτησαν ορισμένα κράτη μέλη, παράταση του ισχύοντος προσωρινού πλαισίου κρατικής βοήθειας και των αυτόνομων μέτρων για Ουκρανία για την περίοδο 2024-2025, αλλά και τη μετατροπή στο μέλλον ορισμένων περιοριστικών όρων (GAEC) που επιβάλλονται στους αγρότες σε προαιρετικά οικoλογικά συστήματα (voluntary eco-schemes), διότι αυτά έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Συνολικά, τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση, ενώ έκανε επίσης λόγο για θετική αντίδραση των κρατών-μελών στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Η διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ

Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας όλα τα κράτη συμφωνήσαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Γεωργίας  David Clarinval δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει  με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.

Η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Επιτροπής να κάνει την αναθεώρηση στην παρούσα θητεία (πριν τις ευρωεκλογές).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ursula von der Leyen, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών μελών πρόκειται να καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική γιατί δίνει το πράσινο φως για την έναρξη όλης αυτής της διαδικασίας.

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.