Αγροτικά

Γεωργαντάς από Ελασσόνα: Η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα συνδεθεί με τον αριθμό ζώων και την πραγματική παραγωγή

193Προβολές

Ξεπερνά, τελικά τα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση στους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στο «Ελασσόνα Forum- Φέτα και Γαστρονομία»και σε επαφές που είχε με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων «ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών».

Με βάση αυτό το σκεπτικό θα κατανεμηθούν 60 εκατ. στην αιγοπροβατοτροφία,  ενώ ανάλογα σημαντικές θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στη χοιροτροφία.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση με βάση το 2% του τζίρου και προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή, ιδιαίτερα τώρα που για την επόμενη περίοδο εντάσσονται στις συνδεδεμένες καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι.Πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και τόνισε για το νέο έτος θα υπάρξει στήριξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ  επί πλέον στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη Φέτα, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι το συγκεκριμένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές. Μέλημα της πολιτείας, όπως είπε, είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της φέτας και αναφέρθηκε στη, εμβληματική και ουσιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας για τη Φέτα.

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρουμπίνο και μέλη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών στο δημαρχείο της Ελασσόνας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων θα γίνει με γρήγορο και δίκαιο τρόπο και ότι θα υπάρχει άμεση σύνδεση του αριθμού των ζώων με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. «Στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που ιδρώνουν στο κοπάδι για να παράγουν γάλα και κρέας, είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, γιατί πιστεύουμε στη δουλειά τους και στην προσφορά τους στην εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς

Απαντώντας σε κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον Τύρναβο τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και είχε συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου με τον πρόεδρό του κ. Χρ. Τσιτσιρίγκο. Ο Συνεταιρισμός παράγει 72 ετικέτες κρασιών, τσίπουρου και ούζου και είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε την κτηνοτροφική μονάδα Ζιάκου στην Ελασσόνα και κατόπιν στον δημαρχείο είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα, καθώς και με τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα διάθεσης των μήλων της περιοχής μετά την επιβολή capitalcontrolsστην Αίγυπτο.

Μετά την ομιλία του προς τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε περίπτερα στην έκθεση της Ελασσόνας.

Στις επαφές του τον κ. Γεωργαντά συνόδευαν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.