Δ.Πέλλας

Δημιουργία Πράσινου Σημείου στο Δήμο Πέλλας

1.2kΠροβολές

Πρόταση 692.000,00 € κατατέθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου Πέλλας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου έξω από την πόλη των Γιαννιτσών.  Κύριος σκοπός της δημιουργίας του είναι η συμβολή στους στόχους της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, του  Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδίου  Διαχείρισης Αποβλήτων  (ΕΣΔΑ& ΠΕΣΔΑ) για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, συμπληρωματικά με τα δίκτυα Διαλογής στην Πηγή διακριτών ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών. Το Πράσινο Σημείο προσφέρει τη δυνατότητα χωριστής συλλογής μιας σειράς υλικών τα οποία μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους χρήστες με δικά τους μέσα και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών ανάλογα την περίπτωση.

Το Πράσινο Σημείο  Γιαννιτσών προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο Αποβλήτων Δήμου  Πέλλας και στο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Ο δήμος Πέλλας υιοθετώντας ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την ορθότερη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την στροφή προς την ανάπτυξη ενός ισχυρού μοντέλου Κυκλικής Οικονομίας, εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά μέτρων και δράσεων,  με στόχο να αλλάξει  τις  συνήθειες και την νοοτροπία των δημοτών του, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Μερικές από αυτές είναι :

  • Ξεχωριστή ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών με τοποθέτηση 41 μπλε κωδώνων, οι οποίοι εξυπηρετούν πάνω από 130 επιχειρήσεις σ’ όλο το δήμο.
  • Ανακύκλωση συσκευασιών προϊόντων φυτοπροστασίας από το 2017 σε ειδικούς κάδους τοποθετημένους σε δίκτυο συνεργατών γεωπόνων, για την ελαχιστοποίηση απόρριψης ή καύσης τους στα κανάλια της περιοχής.
  • Ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και τοποθέτηση κάδων σε καίρια σημεία του δήμου.
  • Αύξηση της ανακύκλωσης στο μπλε κάδο από 2.264,97 τόνους το 2016 σε 2.586,80 τόνους το 2018, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου απορριμμάτων διάθεσης τους στο ΧΥΤΑ Γιαννιτσών.
  • Επέκταση του ρεύματος ανακύκλωσης τηγανελαίων μέσω του πιλοτικού προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ ΙΣΧΥΣ» από 4 σχολεία που είναι σήμερα, σε διάφορα σημεία σε ολόκληρο  το δήμο.
  • Συνεχείς δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών στις ετήσιες εκδηλώσεις του δήμου: Παραμυθούπολη, Ανθοέκθεση, Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών, Κρύας Βρύσης κ.α..
  • Τριήμερη δράση ευαισθητοποίησης των μικρών δημοτών, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας την μείωση του πλαστικού στη ζωή τους, με τον τίτλο : «Πλαστική Σακούλα – Όχι Ευχαριστώ».
  • Διήμερη δράση με τεράστια συμμετοχή και τίτλο ¨Χάρισε ένα Δώρο σε έναν άγνωστο Φίλο», διοργάνωσε το Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Πέλλας σε συνεργασία με το ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας τις μέρες των Χριστουγέννων, κατά την οποία ενισχύθηκε η έννοια της επαναχρησιμοποίησης υλικών στους μικρούς δημότες μας, βασική αρχής της κυκλικής οικονομίας.
  • Δημιουργία για πρώτη φορά στα δημοτικά καταστήματα Πράσινης Γωνιάς Ανακύκλωσης με κάδους για διαφορετικά ρεύματα, προς διευκόλυνση των δημοτών.

 «Η φιλοσοφία μας στρέφεται υπέρ της υλοποίησης έργων με πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Με όλες τις παραπάνω δράσεις αλλά και αυτές που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν στο μέλλον, όπως την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με φωτιστικά τύπου LED, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία του δήμου μας, τις αναπλάσεις σε εμπορικά και τουριστικά σημεία του δήμου με τεχνολογικές εφαρμογές και τα μεγάλα υδρευτικά και αποχετευτικά έργα, πιστεύουμε ότι πετυχαίνουμε  το στόχο μας, που είναι η  βιώσιμη ανάπτυξη και η πορεία του δήμου μας σε έναν δήμο σύγχρονο, έξυπνο και  αειφόρο», δήλωσε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

 

Γραφείο τύπου

Γιαννιτσά  04/03/2019

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.