Δ.Πέλλας

Εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας

940Προβολές

Γυναίκα μοι έννεπε
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Γυναίκα μοι έννεπε…» την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019.
Η εκδήλωση έχει στόχο να εμπλουτίσει την περιοδική έκθεση, προσφέροντας ποικίλες προοπτικές στον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η ιδιότητα της γυναίκας στις διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, από τον οίκο στον δημόσιο βίο και στον θάνατο. Παράλληλα θα διερευνηθούν το πριν και το μετά της εποχής ακμής της Πέλλας, με παρουσιάσεις που αφορούν την προϊστορία και το Βυζάντιο. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε θέματα ανάπτυξης όλων αυτών των ζητημάτων στο μουσειακό πλαίσιο, με μουσειολογικές αναλύσεις και τεχνικές παρουσιάσεις του στησίματος της έκθεσης.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό, ειδικό ή μη, και ευχόμαστε ότι θα δώσει την ευκαιρία για μια εκτεταμένη και ουσιαστική συζήτηση για τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη γυναίκα και κάθε έμφυλη ταυτότητα του παρελθόντος, τον τρόπο που παράγουμε γνώση για εποχές με τις οποίες συνδεόμαστε, αλλά και από τις οποίες απέχουμε χρονικά και κοινωνικά, και τον τρόπο που τελικά μοιραζόμαστε αυτή τη γνώση, ώστε να καταστεί κτήμα του καθενός και εφόδιο για το σήμερα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γυναίκα μοι έννεπε…

Επιστημονική ημερίδα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00-10.20: Ελισάβετ Μπεττίνα Τσιγαρίδα, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Η φιλοσοφία της έκθεσης «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας»

10.20-10.40: Lisa Nevett, αρχαιολόγος, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν The women of Pella at home: exploring some questions and methods

10.40-11.00: Μαρία Ακαμάτη, αρχαιολόγος, Επίτιμη Προϊσταμένη ΥΠΠΟΑ Η παρουσία των γυναικών στα μνημεία της Πέλλας

11.00-11.20: Όλγα Σακαλή, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Διεύθυνση Μουσείων, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας Όψεις του φύλου στον μουσειακό Λόγο: αναπαραστάσεις γυναικών σε αρχαιολογικές εκθέσεις

11.20-11.40: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.40-12.00: Στράτος Νανόγλου, αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας Αναπαραστάσεις του φύλου στην προϊστορία

12.20-12.40: Γιώργος Σταλίδης, αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, Προϊστάμενος Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Σκιαγραφήσεις βυζαντινών γυναικών

12.40-13.00: Ευάγγελος Χρυσοστόμου, Παναγιώτα Μπαλάφα, συντηρητές, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας»: οι σύγχρονες τεχνολογίες και ο ρόλος τους στο στήσιμο της έκθεσης

13.00-13.45: ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.