Κεντρική Μακεδονία

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας των Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών σε Θεσσαλονίκη και Εύοσμο

Sad lonely crying female standing in a dark tunnel.
513Προβολές

Δυο σημαντικά έργα κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο την ενίσχυση των δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Κορδελιού – Ευόσμου χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Για τα δυο έργα ενίσχυσης των ξενώνων φιλοξενίας γυναικών, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, στο πλαίσιο του ‘Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013’, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το οποίο ενσωματώθηκε στο ‘Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013’, ως ένας από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει σημαντικά όλες τις κοινωνικές και προνοιακές δομές, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι νέες παρεμβάσεις μας έχουν ως στόχο την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, αλλά και την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που πλήττει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Είναι μια ακόμη απόδειξη της προσπάθειάς μας να μετατρέψουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε έργο για τους συμπολίτες μας και ειδικά για όλους εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για συμπαράσταση, αλληλεγγύη και βοήθεια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των ξενώνων που παρέχουν ήδη πολύτιμες υπηρεσίες, όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης και του Ευόσμου, και τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των κακοποιημένων γυναικών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».

Τα δυο νέα έργα είναι τα εξής:

 

1.«Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Ξενώνας Φιλοξενίας Δήμου Θεσσαλονίκης»: Προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής με την οπτική του φύλου, ως εξής:

Α) Φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών τους.

Β) Κοινωνική στήριξη.

Γ) Ψυχολογική στήριξη.

Δ) Υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση.

Ε) Δράσεις δικτύωσης.

Ο ξενώνας προσφέρει ασφαλή διαμονή και διατροφή, στεγάζεται στον πρώτο όροφο ιδιόκτητου οικήματος 168 τ.μ. σε μη ανακοινώσιμη διεύθυνση για το ευρύτερο κοινό και βρίσκεται σε περιοχή που είναι εύκολα προσβάσιμη με μέσα μεταφοράς. Λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο πλαίσιο της παρέμβασης στόχος είναι να επιτευχθεί:

-Η ολοκληρωμένη υποστήριξη και η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών πρώτης γραμμής, και μάλιστα κοινών προδιαγραφών, για τις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας και εν γένει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων με ολοκληρωμένο τρόπο για να καλύπτεται ευρύ φάσμα αναγκών των γυναικών εξυπηρετούμενων.

-Η αποτελεσματική διασύνδεση και η λειτουργία των δομών του Δικτύου για να ωφελούνται πολύπλευρα οι γυναίκες που απευθύνονται στις δομές.

-Η παροχή ασφαλούς φιλοξενίας στις γυναίκες και στα παιδιά τους.

-Η ευαισθητοποίηση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες είτε κινδυνεύουν από άσκηση βίας, είτε έρχονται σε επαφή με θύματα έμφυλης βίας, είτε μπορούν να συμβάλουν στη μείωση -εξάλειψη του φαινομένου.

Για την εύρυθμη λειτουργία του Ξενώνα, συνεχίζεται να χρηματοδοτείται το υπάρχον προσωπικό, καθώς είναι εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο και με σημαντική εμπειρία στην παροχή των απαιτούμενων δράσεων. Διασφαλίζονται έτσι οι εννέα θέσεις εργασίας των στελεχών του Ξενώνα.

 

2.«Λειτουργία Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών Δήμου Κορδελιού Ευόσμου»: Προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, που παρέχει ανάλογες υπηρεσίες με τον προηγούμενο Ξενώνα. Ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή και πολλαπλές διακρίσεις με τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των γυναικών. Δηλαδή παρέχονται υπηρεσίες ακόμη και σε γυναίκες εκτός του Δήμου. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας βρίσκεται στον Εύοσμο, σε μη ανακοινώσιμη διεύθυνση, στον δεύτερο όροφο ιδιόκτητου ακινήτου και έχει συνολική ωφέλιμη επιφάνεια 259,37 τ.μ. Διαθέτει δυνατότητα πρόσβασης σε ΑμεΑ, εύκολη πρόσβαση στα μέσα συγκοινωνίας και διαθέτει ένα χώρο για συνεδρίες/συναντήσεις, ένα χώρο κουζίνας-τραπεζαρίας, τέσσερα WC, τρεις χώρους υπνοδωματίων δυναμικότητας 20 κλινών, δυο χώρους καθιστικού/σαλονιού και χώρο γραφείων/διοίκησης. Οι χώροι είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και με επαρκή εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, Η/Υ, κλιματισμό, θέρμανση και πυρασφάλεια. Ο Ξενώνας στελεχώνεται από εκπαιδευμένο – εξειδικευμένο προσωπικό επτά ατόμων, με σημαντική εμπειρία στην παροχή των απαιτούμενων δράσεων, οι θέσεις εργασίας των οποίων διασφαλίζονται.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.