Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Μειωμένη κατά 63 εκ. ευρώ ήταν φέτος η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης»

425Προβολές

Κατά 63 εκ. € λιγότερα είναι φέτος το ποσό της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκε στους λογαριασμούς 521.657 δικαιούχων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Πέρυσι τον Οκτώβριο το ποσό που αντιστοιχούσε στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης ήταν 696.596.000 € και φέτος είναι 633.434.763 €, δηλαδή σχεδόν 63 εκ. € λιγότερα παρά το γεγονός ότι φέτος αιτήθηκαν  περίπου 2.000 περισσότεροι γεωργοί η/και κτηνοτρόφοι σε σχέση με πέρυσι.

Ενώ τίποτε δεν άλλαξε στον τρόπο κατανομής της βασικής ενίσχυσης, ούτε στα χρήματα της ΚΑΠ που πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώθηκε η ανησυχία του αγροτικού κόσμου με την πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 2021. Ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων ενίσχυσης – κυρίως των κτηνοτρόφων -, είτε πήραν μικρότερη προκαταβολή είτε δεν πήραν καθόλου χρήματα αναμένοντας την εκκαθάριση με την εξόφληση που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του χρόνου.

Προκύπτουν επίσης πολλά ερωτηματικά:

  • Γιατί το Υπουργείο προχώρησε σε έκδοση ΚΥΑ εν μέσω της διαδικασίας (και μάλιστα με αναδρομική ισχύ) για το νέο προσδιορισμό των ΜΜΖ (μονάδες μεγάλων ζώων), σύμφωνα με την οποία αρκετοί κτηνοτρόφοι είναι «εκτεθειμένοι» και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της μη δυνατότητας ενεργοποίησης δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση σε απώλεια ή μεγάλη μείωση στο δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιλέξιμων εκτάσεων λόγω μείωσης των υπαρχόντων ΜΜΖ;
  • Από πού προκύπτει αυτή η μεγάλη μείωση των 63 περίπου εκ € (περίπου δηλαδή 9% λιγότερα χρήματα φέτος) ;
  • Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση του νέου επιτελικού κράτους της ΝΔ, δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι, και προσπαθεί πάλι με «οριζόντιες περικοπές» αντιμετωπίζει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο και δεν προστατεύει τους πραγματικούς και συνεπείς γεωργούς και κτηνοτρόφους;

 

Για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται αυθαιρεσία και καμία διαφάνεια στα κριτήρια ελέγχου στη βάση των οποίων υπήρξε η μείωση των 63 εκ. €.

Για άλλη μια φορά χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα ταλαιπωρηθούν γιατί χωρίς να φέρουν ευθύνη θα πρέπει να καταφύγουν σε ενστάσεις για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Ακόμη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ υιοθετώντας την επικοινωνιακή προσέγγιση «την όσο πιο γρήγορη πληρωμή» δεν τα κατάφερε. Οι παλινωδίες και η υποχώρηση στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης, η καθυστέρηση με την οποία έγιναν τελικά οι δηλώσεις, τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στην κατανομή των βοσκοτόπων, τα «παράθυρα» του Εθνικού Αποθέματος και η αδυναμία πραγματοποίησης των απαραίτητων ελέγχων οδήγησαν στην επανάληψη του κακού αποτελέσματος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.