Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Με αόριστες αναφορές απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτησή μου για την υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας»

464Προβολές

Με αφορμή τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζει τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως όσον αφορά στην εμπορική της διαχείριση η καλλιέργεια της ροδακινιάς, κατάσταση η οποία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 5 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους κκ Βαγενά, Βέττα, Καρασαρλίδου, Κόκκαλη και Σκούφα, υπέβαλλαν Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτούσαν για τις προθέσεις του: (1) να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς πρωτίστως των επιτραπέζιων ποικιλιών και σε δεύτερο βαθμό των συμπύρηνων και (2) το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου και πιο καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας.

Από την πλευρά του Υπουργείου ο Υπουργός κ. Λιβανός απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, σχετικά με την υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς, σημειώνει ότι στο «Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, ειδικότερα, στον Στόχο 1: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Αγροτικού Τομέα, δράση 1.11, περιλαμβάνεται το Υποέργο 1: Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών, στο οποίο αναφέρεται και η αναδιάρθρωση δενδροκαλλιεργειών. Ο προϋπολογισμός της αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών ανέρχεται σε 350 εκ. € (3.000€ ανά στρέμμα)», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν στην αναδιάρθρωση της ροδακινιάς πρόκειται να κατευθυνθεί όλο ή μέρος του ποσού των 350 εκ. €.

Σχετικά με τη δεύτερη ερώτηση, δηλαδή  όσον αφορά την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου και πιο καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, ο κ. Λιβανός, αποφεύγοντας να απαντήσει, αναφέρθηκε εκτενώς στα νομοθετικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και της επίτευξης ικανοποιητικών τιμών των προϊόντων και της διάθεσης αυτών μέσα από «την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης όλων των παραγωγών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα μέσω της δραστηριοποίησής τους σε συλλογικές δομές για τη συλλογική διαπραγμάτευση των τιμών των προϊόντων τους και της προώθησης αυτών».

Επιπλέον ενώ αναφέρει ότι «στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ έτους 2020, καλλιεργούνται 319.808 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια, σε σύνολο 375.324,50 στρεμμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά (ή ποσοστό 85,21%) και  έχουν αναγνωριστεί 25 Οργανώσεις Παραγωγών και μία Ένωση ΟργανώσεωνØ Παραγωγών για ροδάκινα και νεκταρίνια» δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποσοστό της παραγωγής ροδακινοειδών που διαχειρίζονται οι 25 Οργανώσεις Παραγωγών και η μία Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών, το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης όλων των παραγωγών και τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.