Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: Ο πολιτισμός αποτελεί ένα παράθυρο ελπίδας προς μια οικουμενική πνευματική κανονικότητα

307Προβολές

Ομιλία της βουλευτή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

 

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν. Τομεάρχης Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό και το Εξωτερικό Εμπόριο και Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στην οποία συμμετείχε ο  κ. Μιχάλης Πατένταλης, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας με έδρα το Ντίσελντορφ και παρουσίασε τις δράσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις της Εταιρείας, είπε επί λέξη τα εξής:

 

«Αγαπητές φίλες και φίλοι

Αγαπητέ φίλε Μιχάλη Πατένταλη, Πρόεδρε της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας

Αγαπητά μέλη της Εταιρείας που παρακολουθείτε σήμερα την Επιτροπή μας 

 

Σε μια παγκόσμια συγκυρία πανδημίας και βίαιης αλλαγής του τρόπου ζωής μας, σε μια συγκυρία που ενθαρρύνει, ως άμυνα, την κοινωνική αποξένωση είτε μέσω της τηλεργασίας, είτε μέσω των περιορισμών στην κινητικότητα και την όσμωση των πολιτών, ο πολιτισμός και όσοι τον υπηρετούν με το ταλέντο, με την επιστημονική τους μεθοδολογία και με την θετική αξιοποίηση των τεχνολογιών, αποτελεί ένα παράθυρο ελπίδας προς  μια οικουμενική πνευματική κανονικότητα.

Μία κανονικότητα όχι συντηρητική και ακίνητη, όπως την θέλουν οι αγορές, και όσοι θέλουν τους ανθρώπους εσωστρεφείς καταναλωτές υλικών αγαθών, αλλά μια κανονικότητα στηριγμένη στην διαρκή κινητικότητα ιδεών, και θα τολμούσα να πω, μια κανονικότητα με σημείο αναφοράς την διαχρονική αντικανονικότητα της πολιτιστικής παραγωγής.

Ο πολιτισμός επιβίωσε, άνθισε και άνοιξε νέους δρόμους ακόμη και σε εποχές πολύ πιο σκοτεινές από αυτές που διανύουμε.

Η ίδια η Ελλάδα το έχει αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων, έχοντας το μοναδικό προνόμιο να διαθέτει το θετικό ρεκόρ αναλογίας πολιτιστικών δημιουργών σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Κι αυτό είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της επιβίωσής μας σε όλο το εύρος του ιστορικού χρόνου. Η ελληνική Πολιτεία, λανθασμένα, στην νεότερη περίοδό της αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τον πλούτο του Ελληνισμού της Διασποράς ως οικονομικούς και, κατά ένα μέρος, επιστημονικούς μετανάστες.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ουδέποτε έχουμε ενσκήψει με την δέουσα προσοχή στο πολιτιστικό δυναμικό με τρόπο που να καθιστά τους Έλληνες του Εξωτερικού φορείς της διαχρονικής ελληνικής εθνικής ταυτότητας.

Σαν πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα σήμερα που η τεχνολογία έχει απαντήσει με επάρκεια στα κρίσιμα ζητήματα, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εστιάσουμε επιτέλους, με συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης, στην προώθηση του πραγματικού μας πλούτου που είναι η πνευματική μας παραγωγή.

Η σημερινή σας συμμετοχή στις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,  αποτελεί κάτι πολύ πιο σημαντικό από μια τυπική διαδικασία ακρόασης.

Αυτό συμβαίνει γιατί εκπροσωπείτε τους πολιτιστικούς πρεσβευτές μας στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης, η οποία έχει εδραιωθεί στην αντίληψη των Ελλήνων, μόνο ως ένα γραφειοκρατικό, χρηματοπιστωτικό και διοικητικό κέντρο λήψης αποφάσεων.

Στα πρόσωπά σας και στα πρόσωπα όσων εκπροσωπείτε τόσο εγώ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ βλέπουμε μια γέφυρα, ένα δίκτυο θετικής παρέμβασης και διαμόρφωσης συσχετισμών στην defacto ηγέτιδα δύναμη της Ενωμένης Ευρώπης στην Γερμανία.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας ότι η γερμανική κοινωνία, είναι χώρος συνάντησης παγκόσμιων πολιτιστικών ρευμάτων και επιρροών. Και δεν είναι απλά μια χώρα έκφρασης και εφαρμογής στείρων τεχνοκρατικών και οικονομίστικων, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πολιτικών.

Εσείς ως Έλληνες λογοτέχνες είστε ο θετικός πυροκροτητής κινητοποίησης και εμπλουτισμού της γερμανικής κοινωνίας με τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η Ελλάδα.

Και θα έλεγα ότι είστε εν δυνάμει, εάν εμείς σας υποστηρίξουμε, η δική μας δύναμη κρούσης, προκειμένου να συνεχίσει η πατρίδα μας να γοητεύει και να προσελκύει την πολυπολιτισμική γερμανική κοινή γνώμη.

Πολύ σωστά επισημάνατε ότι χρειαζόμαστε μια καινοτόμο πολιτιστική διπλωματία που μπορεί να λύσει περισσότερα προβλήματα από όσα έχει κατορθώσει να λύσει μεταπολεμικά η συμβατική διπλωματία.

Προσωπικά έχω την χαρά εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, να συνεργάζομαι με τον Πρόεδρό σας τον κ. Μιχάλη Πατένταλη πάνω σ’ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που περιλαμβάνει τόσο το θέμα της πιστοποιημένης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία, μέσα από την προώθηση του δίγλωσσου ελληνικού ψηφιακού σχολείου και δεν αναφέρομαι βέβαια μόνο στα παλαιού τύπου αμιγή Ελληνικά Σχολεία, αλλά κυρίως στην εγκαθίδρυση ενός πλουραλιστικού ελληνικού γλωσσικού πολιτιστικού και εκπαιδευτικού συστήματος που θα προσεγγίζει αποτελεσματικά, όχι μόνο τους Έλληνες που ζουν στην Γερμανία, αλλά και όλους όσους έχουν διαφορετικές καταγωγές και εθνικές συνειδήσεις, αλλά επιθυμούν μέσα από την ελληνική γλώσσα να γνωρίσουν την Ελλάδα και να την ενσωματώσουν στον τρόπο σκέψης τους, βρίσκοντας τις δικές τους απαντήσεις στους δικούς τους προβληματισμούς.

Μάθαμε να λέμε και έχει γίνει στερεότυπο το «εν αρχή ην ο λόγος». Άρα θα είμαστε αναντίστοιχοι, αν δεν στηρίξουμε τις δράσεις σας που αποσκοπούν στην ανάδειξη του Ελληνικού λόγου.

Μέσα από την διεθνή πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει υπό την ονομασία ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, εμείς ακολουθούμε μια τέτοια πολιτική με την δική σας συμμετοχή.

Και στην Ευρώπη και στην Αμερική και στην Βόρεια Αφρική και στην Ωκεανία.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η σημερινή παρουσία της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, μόνο θετική θα αποδειχτεί εφόσον εμείς αφυπνιστούμε σαν πολιτικό σύστημα  και καταστρώσουμε και εφαρμόσουμε μια νέα εθνική πολιτιστική στρατηγική.

Πολύ σύντομα θα καταθέσω ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής κύριε Πρόεδρε υπό την μορφή απομαγνητοφωνημένων πρακτικών όλο τον πλούτο ιδεών και προτάσεων που έχουμε συλλέξει συνομιλώντας με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες της Διασποράς, ώστε η Επιτροπή μας να εισηγηθεί και το Κοινοβούλιο να νομοθετήσει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που θα απελευθερώσουν τον πραγματικό μας εθνικό πλούτο που δεν είναι άλλος από τον πνευματικό.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας

Ως αρμόδια Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκ μέρους του Προέδρου μας και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σας ευχαριστώ θερμά για όσα κάνετε για την Ελλάδα και σας ενημερώνω ότι είμαστε στην διάθεσή σας για να αναδείξουμε τον πνευματικό σας πλούτο και στο ελληνικό κοινό είτε μιλώντας για τους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα είτε μιλώντας για το σύνολο του Ελληνισμού της Διασποράς.

Πρέπει κάποτε να το καταλάβουμε όλοι. Ότι κάθε ευρώ και κάθε δράση που θα επενδυθούν σε μια τέτοια πολιτική είναι ικανά να αποφέρουν κέρδη ανεκτίμητης αξίας στον Ελληνισμό σε έναν κόσμο όπου η διαφοροποίηση και η διαφορετικότητα αποτελούν πια έννοιες απειλούμενες και ασύμβατες με το προωθούμενο σχέδιο εξομοίωσης και ομογενοποίησης όλων των παραδόσεων, συμπεριφορών και ρευμάτων.

Σας εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος να εκπροσωπείτε την γλώσσα μας και όσα αυτή παράγει, όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και διεθνώς.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.