Υγεία

Νέο σφοδρό πανδημικό κύμα, ανοχύρωτα όλα τα νοσοκομεία

235Προβολές

Ανακοίνωση σχετικά για το νέο σφοδρό πανδημικό κύμα που βρίσκει ανοχύρωτα όλα τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ της χώρας εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ – Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Το νέο σφοδρό πανδημικό κύμα βρίσκει ανοχύρωτα όλα τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ της χώρας που ήδη βουλιάζουν από ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα αλλά και από τις εισαγωγές.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, κάτι που απαιτούμε με ιδιαίτερη επιμονή και συγκεκριμένες προτάσεις ήδη από τον Μάρτιο 2020 αλλά έχει απεμπολήσει ακόμα και υποτυπώδεις δικές τους “δεσμεύσεις” όπως:
1. Τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού από τότε (Μάρτιος 2020) περί μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού,
2. Τις εξαγγελίες Κικίλια και Πλεύρη από τον Μάιο 2021 περί προκήρυξης «4000 μόνιμων θέσεων» νοσηλευτών.
3. Τις 700 θέσεις μόνιμων επιμελητών ΕΣΥ που θα προκηρύσσονταν μέσα στο 2022, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις της χρονιάς.

Η κυβέρνηση αντί για νέες προσλήψεις επιμελητών εξακολουθεί την τακτική του “μπαλώματος”, με εξαναγκασμό γιατρών σε εξοντωτική υπερεφημέρευση, σε μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα και με συνεχείς παρατάσεις αναστολής συνταξιοδότησης που αφορούν ανθρώπους 68, 69 και 70 ετών.

Το νέο σφοδρό κύμα εισαγωγών προς νοσηλεία ασθενών με COVID19 έχει ήδη προκαλέσει “έμφραγμα” στα νοσοκομεία. Κλινικές μετατρέπονται άρον-άρον σε χώρους για ασθενείς COVID, τα non COVI D περιστατικά συνεχίζουν να κατακλύζουν τα νοσοκομεία, τα ράτσα και οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, αφορούν πλέον κάθε γενική εφημερία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορούν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, (σε Αττικόν, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Νίκαιας κλπ), όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση αφού σφύριξε τη λήξη της πανδημίας κατ’ εντολή των tour operators , προσπαθεί μανιωδώς να συγκαλύψει την πραγματικότητα, και έχει το θράσος να διαδίδει πως το “ΕΣΥ δεν πιέζεται”. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τις τελευταίες 20 μέρες έχει κάνει σειρά δηλώσεων ισχυριζόμενος ψευδώς πως δήθεν «δεν υπάρχει φόρτος στα νοσοκομεία» και πως «δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, θα συνυπάρξουμε με τον ιό».

Καταγγέλλουμε επίσης τη στάση της ηγεσίας του ΕΟΔΥ, που στηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα του εφησυχασμού και την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης, χαρακτηρίζοντας προκλητικά το νέο κύμα «απρόσμενο». Τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχουν συστάσεις για μάσκες ούτε καν σε εσωτερικούς χώρους, ούτε ξενοδοχεία καραντίνας, ούτε πτέρυγες καραντίνας στα λειτουργούντα ξενοδοχεία ούτε καν σύσταση ολιγοήμερης απομόνωσης για τους νοσούντες επισκέπτες της χώρας, δηλαδή πρωτόκολλα … ανοσίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ και κάμποσο καιρό δηλαδή, λόγω τουρισμού, δεν υπάρχουν ούτε και τα τυπικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς στους τουριστικούς προορισμούς, για την αποφυγή συρροής κρουσμάτων και ο κάθε άνθρωπος καλείται εκ των πραγμάτων από μόνος του να τηρήσει -αν τηρήσει­ στοιχειώδη μέτρα.

Ξεπερνά κάθε όριο η ανακοίνωση πως ο ΕΟΔΥ θα σταματήσει την ενημέρωση σε καθημερινή βάση και θα την κάνει σε εβδομαδιαία βάση, σε μια προσπάθεια να αποκρυφτεί η ραγδαία αύξηση των νέων εισαγωγών και των απωλειών, με τα πραγματικά ενεργά κρούσματα να είναι εκατοντάδες χιλιάδες .

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά αυτήν την επικίνδυνη για την Υγεία του Λαού πολιτική της κυβέρvησης. Μοναδική έννοια τους είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, στον τουρισμό, στις μεταφορές κλπ. Η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας έρχεται μαζί με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω εμπλοκή των ιδιωτών στο σύστημα μέσω ΣΔΙΤ, την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες, τις συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων και τις επιπλέον πληρωμές από την τσέπη των ασθενών. Αυτό είναι το νέο ΕΣΥ που σχεδιάζουν.

Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, καλούμε άλλη μια φορά όλους τους υγειονομικούς και όλο το λαό στον αγώνα. Ασθενείς και υγειονομικοί μπορούμε να αναχαιτίσουμε τις αντιδραστικές εξελίξεις, να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας χωρίς ράντζα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.