Πολιτική

Σταμενίτης: «Κατατέθηκε η τροπολογία για τους εποχικούς εργαζόμενους». 50 από 100 τα απαιτούμενα ένσημα για το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς.

703Προβολές

Όπως είχε κάνει γνωστό σε προηγούμενη ανακοίνωση του ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης, με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπεται η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για λήψη του επιδόματος ανεργίας από τα 100 στα 50, για τους εποχικούς εργαζόμενους.

Η τροπολογία κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άμεσα επίκειται η αποστολή της εγκυκλίου προς τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Λύνεται επομένως το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τα ένσημα των εποχικών εργαζόμενων σε εργοστάσια και μονάδες μεταποίησης προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής (κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια, ψυγεία, διαλογητήρια κ.α), τα οποία πληρούν τα δύο κριτήρια εποχικότητας που ορίζει ο ΟΑΕΔ, αλλά και γενικότερα εποχικών εργαζομένων σε επιχειρήσεις όπως ΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Αρχαιολογία καθώς και υδρονομέων (οι οποίοι σταματούν τις εργασίες τους λόγω καιρικών συνθηκών). Όσοι πέρυσι δικαιούταν το συγκεκριμένο επίδομα και το πήραν με 100 ένσημα, θα το δικαιούνται φέτος με 50 ένσημα.

Με την ενέργεια αυτή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υιοθετεί την πρόταση που κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 με επιστολή του στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατινάκη και εν συνεχεία προς τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τσακλόγλου και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου στις  16 Οκτωβρίου 2020.

Παράλληλα, ο Βουλευτής είχε συχνή επικοινωνία με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, προς τον οποίο είχε καταθέσει και κοινοβουλευτική ερώτηση στις 9 Οκτωβρίου 2020. Ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Σταμενίτης πραγματοποίησε νέο κύκλο επαφών με την ηγεσία του Υπουργείου αλλά και με τον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη, όπου και μετέφερε και το αίτημα του Δήμου Αλμωπίας για ένταξη των υδρονομέων.

Η κατάθεση της τροπολογίας επιβεβαιώνει την εκφρασμένη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Βουλευτή Πέλλας για επίλυση του προβλήματος, το οποίο είχε ανακύψει λόγω της υγειονομικής κρίσης και των συνολικών συνεπειών της στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αναφορικά με την εξέλιξη ο Βουλευτής Πέλλας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του προβλήματος, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, ζήτησα να υπάρξει ρύθμιση για τους εποχικούς εργαζόμενους ανάλογη με αυτήν που υπάρχει για τους εργαζόμενους στον τομέα του Τουρισμού. Ακολούθησαν μια σειρά από παρεμβάσεις μου και επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, οι οποίοι οφείλω να πω ότι αναγνώρισαν αμέσως την αναγκαιότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης. Ύστερα από την απαιτούμενη επεξεργασία και τη συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων έχουμε σήμερα τη θετική αυτή εξέλιξη, η οποία μας ικανοποιεί όλους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δυνατότητα επιδότησης της ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους με 50 ένσημα αποτελεί για ένα σημαντικό κομμάτι των συμπολιτών μας στο Νομό Πέλλας ρύθμιση ζωτικής σημασίας.  Αποδεικνύεται και σε αυτήν την περίπτωση ότι η κυβέρνηση αναζητά, ψάχνει και εν τέλει βρίσκει τρόπους έμπρακτης στήριξης των πολιτών που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η συνεχής στήριξη της κοινωνίας».

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.