Ειδήσεις

Στενή συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

166Προβολές

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση τύπου:

Συνάντηση με τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ και με στελέχη των Metropolitan Police Service  – New Scotland Yard, Bedfordshire Police και Scottish Police είχε χτες η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η χρήση του εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας που, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται στη χώρα μας, όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και η συνεργασία της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επισημαίνεται ότι το οριζόντιο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας κατά την 6μηνη πιλοτική του λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε, περιλάμβανε την εκπαίδευση των στελεχών της πρώτης γραμμής,  την εφαρμογή του σε κάθε δημόσια υπηρεσία πρώτης υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και τη δημιουργία των θεματικών ομάδων «ΑΡΤΕΜΙΣ», που εστίασαν τη λειτουργία τους στη διαχείριση του κινδύνου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 51 και 52 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Μετά τη συνάντηση, επισκέφθηκαν τη Γραμμή SOS 15900, συνομίλησαν με το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής και το συνεχάρησαν για το δύσκολο και σημαντικό έργο του.

Η κα Συρεγγέλα, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λοτζ και όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση μας έθεσε αμέσως ψηλά στις προτεραιότητές της το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.  Οι πράξεις μας όλα αυτά τα χρόνια το αποδεικνύουν. Είμαστε σταθερά στο πλευρό όλων των γυναικών θυμάτων βίας και τις βοηθάμε να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Συνεργαζόμαστε και με ειδικούς άλλων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να χτίσουμε μία κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία και διακρίσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Λοτζ δήλωσε ότι «το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι, δυστυχώς, παγκόσμιο, γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι ειδικοί να μοιράζονται την εμπειρία και τις γνώσεις τους διαρκώς.  Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν τα στελέχη της πρώτης γραμμής ένα αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια τους ώστε να αξιολογούν τον κίνδυνο εμφάνισης ή επανεμφάνισης κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών. Χαιρετίζουμε τη συνεργασία Ελλήνων και Βρετανών ειδικών σε ένα θέμα που πραγματικά μπορεί να σώσει ζωές».

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.