Πολιτική

ΤΕΛΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ 1.200 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «ΑΘΗΝΑ»

715Προβολές

Γιώργος Καρασμάνης

27/03/2020

Οριστική και αμετάκλητη λύση, δόθηκε επιτέλους στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι 1.200 αγρότες μέλη της Ομάδας Παραγωγών «ΑΘΗΝΑ». Ήδη, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απεστάλη στην αρμόδια ΔΟΥ η εγκύκλιος να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για την πλήρη, οριστική και αμετάκλητη απαλλαγή τους.

Η περιπέτεια αυτών των ανθρώπων είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια, και απειλούνταν με δεσμεύσεις των ΑΦΜ τους, πρόστιμα, πλειστηριασμούς, ακόμη και ποινικές διώξεις για… ανύπαρκτα αδικήματα.

Άμεσες ήταν εξ αρχής οι στοχευμένες παρεμβάσεις Καρασμάνη: Με Ερωτήσεις στη Βουλή, παραστάσεις στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών αλλά και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία – ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να εισπράττουν και να αποδίδουν ΦΠΑ, συνεπώς δεν είχαν ζημιώσει το Δημόσιο ούτε κατά ένα ευρώ, και ζητώντας να μπει ένα τέλος στον φορολογικό διωγμό και στις δικαστικές τους περιπέτειες.

Σήμερα, αυτός ο αγώνας του πρώην Υπουργού, δικαιώνεται πλήρως με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ που βάζει οριστικό τέλος στην επώδυνη πολύχρονη ομηρία αυτών των ανθρώπων.

Της έκδοσης αυτής της εγκυκλίου, είχε προηγηθεί ακόμη μια προσπάθεια του Γιώργου Καρασμάνη το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να επισπευσθούν οι χρόνοι και να συντομευθεί η δημοσίευση της θετικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με επισκέψεις – παρεμβάσεις στον Πρόεδρο του αρμόδιου Τμήματος Ν.Σ.Κ. Στέφανο Δέτση, τον Εισηγητή του Ν.Σ.Κ. Πέτρο Κωνσταντινόπουλο, όπως επίσηςστον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή και στους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιώντου Υπουργείου Οικονομικών, όπως και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

  • Επισυνάπτεται το προηγούμενο Δελτίο Τύπου της 11ηςΦεβρουαρίου 2020 με τις ενέργειες του πρώην Υπουργού ώστε να δοθεί λύση σ’ αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2575638062559107&id=100003388162040&sfnsn=mo

ΕΤΣΙ Ο ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 1.200 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ¨ΑΘΗΝΑ¨

Με Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, δόθηκε επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα των μελών της Ομάδας Παραγωγών «ΑΘΗΝΑ» το οποίο είχε κορυφωθεί στο τέλος του 2014, όταν τους ζητούνταν να επιστρέψουν χρήματα από ΦΠΑ που… ουδέποτε είχαν εισπράξει!

Από τη στιγμή που το πρόβλημα είχε προκύψει, ο Γιώργος Καρασμάνης συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που πιστοποιούσαν ότι οι άνθρωποι αυτοί υφίσταντο ένα φορολογικό διωγμό (δεσμεύσεις των ΑΦΜ τους, απειλές προστίμων και πλειστηριασμών, κλήσεις από ανακριτές σε απολογία για ανύπαρκτα αδικήματα κλπ)! Και κατέθεσε συγκεκριμένα ντοκουμέντα στη Βουλή, και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί νομίμως είχαν απαλλαγεί από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ και ότι, συνεπώς, δεν έχουν ζημιώσει το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ! Γεγονότα και στοιχεία, που ενισχύονταν από επίσημα έγγραφα των οικείων οικονομικών υπηρεσιών, τα οποία πιστοποιούσαν ότι απαλλάσσονται από την είσπραξη και καταβολή ΦΠΑ! Όπως επίσης, τους δικαίωνε και η απαλλακτική – για τον ίδιο λόγο – σχετική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης!

Αυτός ήταν και ο λόγος που τον Μάρτη του 2019 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έφερε Τροπολογία, πιστεύοντας ότι το θέμα θα λήξει. Όμως ο Καρασμάνης έγκαιρα και επίσημα, από το Βήμα της Βουλής είχε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη Τροπολογία πάσχει, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εφαρμογή της και, αντί να απαλλάξει πλήρως, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και καθυστερήσεις για τους ταλαιπωρούμενους παραγωγούς.

Όπως και συνέβη! Γιατί; Διότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου επί ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε την τροπολογία στη Βουλή ¨από μόνη της ¨ και πρόχειρα, χωρίς να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη διαδικασία για να αποφύγει πιθανούς ¨σκοπέλους¨, χωρίς δηλαδή να έχει ζητήσει τη γνώμη των αρμόδιων τμημάτων και Διευθύνσεων.

Έτσι, η προβληματική Τροπολογία έγινε Νόμος (4605/2019 άρθρο 103) αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει εφαρμοστεί! Γιατί; Διότι, απλούστατα, οι αρμόδιες για την εφαρμογή του Νόμου υπηρεσίες, διαπίστωσαν μια ¨αλληλοεπικάλυψη Νόμων¨. Ότι υπάρχει ένας προηγούμενος Νόμος – ο 1882/1990 άρθρο 4 – που υπερισχύει του νέου Νόμου 4605/2019. Έτσι, η εφαρμογή του ¨μπλοκαρίστηκε¨ μέχρι οι ανώτερες οικονομικές υπηρεσίες (ΑΑΔΕ) να αποφανθούν ποιος Νόμος πρέπει να ισχύσει τελικά!

Από τον Οκτώβρη που προέκυψε το θέμα, ο Γιώργος Καρασμάνης ξεκίνησε τη νέα μάχη του γι’ αυτό το θέμα, αντίθετα από την προχειρότητα την οποία είχε ακολουθήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση: Επιδόθηκε αμέσως σε ένα μαραθώνιο συναντήσεων με κάθε αρμόδιο του Υπουργείου Οικονομικών και υπευθύνους Τμημάτων (στελέχη, τμηματάρχες διευθυντές), εξηγώντας ότι οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν αναίτια να είναι σε μια ιδιότυπη ομηρία. Και ζητώντας ¨επιτέλους λύση¨ στη διάσταση απόψεων των δύο κατ’ εξοχήν αρμόδιων Διευθύνσεων – Εισοδήματος και ΦΠΑ – για το ποιος Νόμος πρέπει να εφαρμοστεί! Χωρίς όλο αυτό το διάστημα να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση, ή να εκδίδει Δελτία Τύπου, απλά ενημερώνοντας κατ’ ιδίαν μέλη της Οργάνωσης ότι «όλα θα πάνε καλά».

Κατόπιν αυτού, το ζήτημα εστάλη στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επίσης ο Γιώργος Καρασμάνης επισκέφθηκε και του ζήτησε να τελειώνει άμεσα αυτή η ιστορία. Επειδή δε ο ίδιος δεν ήταν αρμόδιος να εκδώσει απόφαση, παρέπεμψε τη διαφωνία των δύο υπηρεσιών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το έγγραφο αριθ. Πρωτ. 1174655/12-12-2019, ενέργεια για την οποία ενημέρωσε ο ίδιος τον Γιώργο Καρασμάνη.

Στη συνέχεια, ο πρώην Υπουργός ήρθε σε επαφή με τον ίδιο τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γιάννη Χαλκιά, στον οποίο παρουσίασε επίσης όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην απαλλαγή των παραγωγών μελών της Οργάνωσης «ΑΘΗΝΑ». Ο Πρόεδρος πείστηκε για το δίκιο αυτών των ανθρώπων, τηλεφώνησε ενώπιον του Καρασμάνη στην αρμόδια Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου κυρία Βελώνη, με την οποία ο πρώην Υπουργός είχε επανειλημμένες συναντήσεις για το θέμα. Της ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες και να δοθεί άμεσα η γνωμάτευση. Της ζήτησε επίσης να στείλει στον αρμόδιο εισηγητή του Νομικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντινόπουλο, όλα τα στοιχεία που ο Γιώργος Καρασμάνης έχει συγκεντρώσει, ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένος κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.

Σήμερα 11 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έβγαλε ομόφωνη θετική γνωμάτευση, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα των μελών της Ομάδας Παραγωγών “Αθηνά”.

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.