Αγροτικά

1o ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2020

1kΠροβολές

1ο   ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020

 

 

1 Στόχοι
1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα των φυτών στα αρχικά στάδια, για μία επιτυχή συνέχεια.
1.2 Αφορά το στάδιο από το φύτρωμα μέχρι τον σχηματισμό των πρώτων χτενιών .
1.3 Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε θέση, με την συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί, (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.
2 Διαπιστώσεις
2.1 Η φύτευση πραγματοποιήθηκε κανονικά και έληξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα(ελάχιστες επανασπορές), τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαΐου. Το φύτρωμα ήταν κανονικό και βοήθησαν ελαφριές βροχές .

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο από τέσσερα  έως έξι  πραγματικών φύλλων, ανάλογα με την περιοχή.

2.2 Διαπιστώθηκε  μέτριος  αριθμός ωφέλιμων φυσικών εχθρών (πασχαλίτσες) που σημαίνει  ύπαρξη αφίδων που όμως δεν βρίσκονται σε ανησυχητικό αριθμό , διαπιστώθηκε και μικρή προσβολή από θρίπα..
2.3 Στις 30 Μαΐου λίγο μετά τις 17.00 ξέσπασε σφοδρή χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση σε περιοχές του Δήμου Πέλλας (Δ.Δ. Πέλλας – Δ.Δ. Παραλίμνης – Δ.Δ. Γιαννιτσών  κυρίως στην Νότια περιοχή του ποταμού Λουδία) , που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην βαμβακοκαλλιέργεια . Οι περιοχές αυτές είναι από τις πιο παραγωγικές για το βαμβάκι . Η ζημιά θα επηρεάσει την παραγωγή , και για αυτό τον λόγω αρκετοί παραγωγοί πραγματοποιούν επανασπορά , φοβούμενοι την μεγάλη μείωση της παραγωγής .
3 Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.
3.1 Ο αριθμός των αφίδων δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση επέμβαση καθώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα ωφέλημα έντομα, σε αρκετές περιπτώσεις όμως  έγιναν  ψεκασμοί κυρίως από φόβο

 

3.2 Στις περιοχές που είχαμε υψηλές βροχοπτώσεις βασικό μέλημα θα είναι η εφαρμογή μηχανικού σκαλίσματος , μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες του αγρού . Σκοπός είναι ο καλός αερισμός του ριζικού συστήματος , για την αποφυγή σηψιρριζιών .
3.3 Παρακολούθηση καλλιέργειας
         α Οι βαμβακοκαλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους
β Οι παραγωγοί πρέπει να αποφεύγουν τους προληπτικούς ψεκασμούς. Αυτοί οι ψεκασμοί επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής .
4. Εφαρμογή ψεκασμών  με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
4.1 Γενικά οι όποιοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει πίεση προσβολής  και μόνο όταν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο χωράφι διαπιστωθούν ότι τα έντομα εχθροί υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια παρουσίας .

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ωφέλιμα έντομα μπορούν να ελέγξουν τις προσβολές από τα παθογόνα άρα τυχόν επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

 

Αν υπάρξει ανάγκη ψεκασμών, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή σκευασμάτων που να είναι ασφαλή για τα ωφέλιμα. Άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί την περίοδο αυτή συνήθως οδηγούν σε έξαρση των προβλημάτων και όχι σε περιορισμό τους.

 

4.2 Επιλέγουμε λοιπόν κατά περίπτωση βιολογικά φάρμακα ή φάρμακα που να είναι χαμηλής τοξικότητας για τα ωφέλιμα  και για τις μέλισσες..

Υποχρέωση των χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα ,και να καταγράφουν στο ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους.

Εναλλακτικά οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν για τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού σκευάσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://wwww.minagric.gr:

Πληροφορίες  ΔΑΟΚ Πέλλας Γιαννιτσά  20ης Οκτωβρίου 40  τκ 58100

Ελευθερίου Γεώργιος  τηλ. 23813 52312,  email:geleuferiou@pella.gr

Λαζαρίδης Ιωάννης    τηλ. 2381352309 ,  email: giannislazaridis@pella.gr

Μ.Ε.Π

Ο Αναπλ. Προϊστάμενος  ΔΑΟΚ Πέλλας

 

 

 

Γαϊτάνης Γεώργιος

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.