Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Μεγάλες καταστροφές στις βαμαβακοκαλλιέργειες και στις υπαίθριες καλλιέργειες (αραβόσιτος, κηπευτικά) από τις καθημερινές βροχοπτώσεις»

161Προβολές

Επίσκεψη στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί στην περιοχή των Γιαννιτσών

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες στην Πέλλα, κυρίως στην περιοχή των Γιαννιτσών, που βλέπουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα πρωτίστως στη φετινή παραγωγή βαμβακιού καθώς και σε άλλες υπαίθριες καλλιέργειες όπως του αραβόσιτου, κηπευτικών κλπ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν τεράστιες απώλειες εισοδήματος.

Ειδικότερα για τη βαμβακοκαλλιέργεια ο Απρίλιος και ο Μάιος χαρακτηρίζονται ως καταστροφικοί αφού οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και ειδικότερα οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις που «κρατούν» από τις 15 Απριλίου δεν έχουν επιτρέψει να προχωρήσει φυσιολογικά η σπορά και το φύτρωμα του βαμβακιού. Ήδη οι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν προχωρήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε επανασπορά. Το ζήτημα δε είναι ότι με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένεται να συνεχιστεί η αστάθεια του καιρού και τις επόμενες ημέρες, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνουν άσπαρτα χιλιάδες στρέμματα, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται επανασπορά μετά τις 9 Ιουνίου.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση ζητώντας καταγραφή των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μειωμένη φετινή παραγωγή στο βαμβάκι λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων εκτός της άμεσης επίπτωσης τους στο εισόδημα των παραγωγών θα έχει (πιθανότατα) συνέπειες και στην ειδική ενίσχυση βαμβακιού η χορήγηση της οποίας είναι συνδεδεμένη με μια  ελάχιστη στρεμματική απόδοση, η οποία ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός).

Σε επικοινωνία που  είχε η κ. Τζάκρη σήμερα (30-5-2023) με την Προϊσταμένη του καταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μαρία Παππά, μετά την επίσκεψή της στο ΣΑΑΚ Γιαννιτσών και ΣΑΑΚ Καρυώτισσας με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Γιώργο Σιδηρόπουλο, ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές και οι καλλιεργητές των άλλων υπαίθριων καλλιεργειών της περιοχής των Γιαννιτσών που ακόμη αντλούν νερά από τα χωράφια και ζήτησε:

  1. Να γίνουν άμεσα αναγγελίες ζημιάς για το βαμβάκι καθώς και για τις άλλες υπαίθριες καλλιέργειες που έχουν πληγεί εξαιτίας των έντονων συνεχών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή των Γιαννιτσών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
  2. Ο ΕΛΓΑ να στείλει κλιμάκια για επισκόπηση και επισήμανση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις στο βαμβάκι, και στις άλλες υπαίθριες καλλιέργειες όπως στο καλαμπόκι στα φασολάκια κλπ.
  3. Ο ΕΛΓΑ να προβλέψει αποζημιώσεις των βαμβακοκαλλιεργητών για τις συνεχείς επανασπορές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν φέτος και τέλος
  4. Να επιβεβαιωθεί τόσο η οψίμιση της φετινής καλλιέργειας όσο και η μείωση της αναμενόμενης παραγωγής ώστε οι βαμβακοκαλλιεργητές να αποζημιωθούν και για την απώλεια του εισοδήματος τους και επιπλέον να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι.

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.