Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: Γράμμα κενό περιεχομένου ο ν. 5024/2023 για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου Η ανήθικη κοροϊδία των πολιτών στον βωμό της ψηφοθηρίας

174Προβολές

Γράμμα κενό περιεχομένου παραμένει μέχρι σήμερα η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου, που ψηφίστηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση της ΝΔ για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού καθυστέρησε εσκεμμένα επί τέσσερα χρόνια να φέρει στη Βουλή μια ρύθμιση που την παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, ψήφισε τελικά το Ν. 5024/2023 για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου στη λήξη της θητείας της, με πολλές ασάφειες και διφορούμενες ερμηνείες αλλά και σε πολλές περιπτώσεις  με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για την τακτοποίησή τους.

Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει ούτε καν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, με αποτέλεσμα το άρθρο 16 του νόμου για τη μη άσκηση αγωγών του Δημοσίου σε όσους έχουν εγγραφεί κύριοι στις αρχικές εγγραφές να καταστεί ανεφάρμοστο για τις αστικές περιοχές (εντός σχεδίου) της πόλης της Έδεσσας κυρίως στο Καραμάν, το Ντερέ και τον Άγιο Μάρκο. Οι αόριστες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την εφαρμογή του και τα στενά χρονικά περιθώρια για την άσκηση των αγωγών του Δημοσίου, μέχρι τέλος του 2023 για την περιοχή της Έδεσσας, είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν τους πολίτες σε άσκοπη μακροχρόνια και πολυδάπανη ταλαιπωρία στα δικαστήρια.

Ασαφές παραμένει και το δικαίωμα εξαγοράς για τα αγροτικά ακίνητα, αφού δικαίωμα εξαγοράς φέρεται να έχουν μόνο όσοι έχουν ανεγείρει κτίσματα εντός του υπό εξαγορά αγρού ή όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα, προφανώς κατά κύριο επάγγελμα. Επιπλέον μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμα συσταθεί οι προβλεπόμενες επιτροπές για την εξέταση των αιτημάτων εξαγοράς ενώ δεν έχει υλοποιηθεί ούτε η προβλεπόμενη από το νόμο ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων εξαγοράς.

Πέραν όμως των σοβαρών τεχνικών αστοχιών, καθυστερήσεων και ασαφειών του νόμου, υπάρχουν και διατάξεις που θα οδηγήσουν τους πολίτες  σε πάρα πολλές περιπτώσεις είτε να μην μπορούν να πληρώσουν το υπέρογκο τίμημα είτε να μην εμπίπτουν καν στις διατάξεις του νόμου. Έτσι, όσοι κατοχυρώσουν δικαίωμα εξαγοράς ακινήτου επί του οποίου υπάρχει κτίσμα, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν την αξία του οικοπέδου προσαυξημένο κατά 25% αν το ανήγειραν οι ίδιοι ή κατά 100% αν ανεγέρθηκε από τρίτο. Οι εκπτώσεις που προβλέπει παρακάτω ο νόμος, σε αυτές τις περιπτώσεις εξανεμίζονται. Οι πολίτες θα υποχρεωθούν τα εξοφλήσουν το τίμημα μέσα σε πέντε το πολύ χρόνια και μάλιστα με μόλις 10% έκπτωση σε εφάπαξ εξόφληση και χωρίς έκπτωση σε περίπτωση πρόωρης καταβολής του τιμήματος μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης. Οι συμπολίτες μας στην περιοχή «Καραμανλίδικα» στα Γιαννιτσά αλλά και σε όποια άλλη πόλη του νομού στα εντός σχεδίου ακίνητα, που δεν έχουν εγγραφεί ως κύριοι στις αρχικές εγγραφές, θα διαπιστώσουν δυστυχώς με άσχημο τρόπο, την αδυναμία πληρωμής στο υπέρογκο τίμημα εξαγοράς που θα καθοριστεί. Τέλος, με το νέο νόμο καταργήθηκε κάθε άλλη διάταξη νόμου για εξαγορά Δημοσίου ακινήτου, που σε αρκετές περιπτώσεις περιείχε καλύτερες προϋποθέσεις και όρους εξαγοράς.

Η Ν.Δ. και οι βουλευτές της, παίζοντας με τον πόνο και τις αγωνίες των πολιτών της Πέλλας, προσπάθησε και προσπαθεί να τους ξεγελάσει με προφανή σκοπό την ψηφοθηρία.

Στις εκλογές της  25 Ιουνίου οι πολίτες της Πέλλας έχουν την ευκαιρία με την ψήφο τους να απαντήσουν στο ψέμα Μητσοτάκη περί δήθεν τακτοποίησης με ευνοϊκούς όρους ακινήτων του δημοσίου και παραχώρησης τίτλων κυριότητας στους μακροχρόνια κατέχοντες.

Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε με αλήθειες.-

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.