Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: Ολοσχερής καταστροφή της κερασοκαλλιέργειας στην Πέλλα

256Προβολές

Να ενταχθεί ο προανθικός παγετός στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας και της Έδεσσας στο πρόγραμμα Κρατικών        Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και να επιταχυνθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων στα κεράσια που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι

Επισκέψεις της υπ. βουλευτή στην Κορυφή, τους Σαρακηνούς και το Λουτράκι

 

Η φετινή χρονιά για το κεράσι είναι μια χαμένη χρονιά για πολλούς παραγωγούς, καθώς τόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου και του Απριλίου όσο και οι σχεδόν καθημερινές  βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις που έχουν συμβεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή.  Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή με δεδομένο ότι τα κεράσια πρέπει να συλλεχθούν έστω και αν δεν πουληθούν, γεγονός που διογκώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική ζημιά.

Προανθικός παγετός, βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις πλήττουν σημαντικά τη φετινή παραγωγή κερασιών.

Στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας και της Έδεσσας (Κορυφή, Αρχάγγελος, Σαρακηνοί, Κερασιά, Καρυδιά, Μεσημέρι, Αγία Φωτεινή, Φλαμουριά και σε όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Βεγορίτιδας), αλλά και της Πέλλας και της Σκύδρας, εξαιτίας της ακαρπίας λόγω του προανθικού παγετού που σημειώθηκε υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 80%.

Με την έναρξη της συγκομιδής οι υπερπρώιμες, πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. Πέλλας, και κυρίως στις πεδινές, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις βροχές που σημειώνονται τον τελευταίο ενάμιση μήνα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, που έσκισαν τη σάρκα του καρπού και τα κεράσια είναι μη εμπορεύσιμα. Επιπλέον δε φέτος, οι  σφοδρές χαλαζοπτώσεις  που έπληξαν περιοχές της Πέλλας τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή καλλιεργειών με κεράσια που κατά τόπους είναι εκτεταμένες και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και με καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο. Τα κεράσια είναι πάνω στα δέντρα χτυπημένα από τη βροχή και το χαλάζι. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς μετά τα καταστροφικά αυτά φαινόμενα. Έξοδα και κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν χαμένα από τη φυσική καταστροφή που έπληξε τη φετινή σοδειά. Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Για το κεράσι, το οποίο έχει αποδειχτεί το «αναδυόμενο αστέρι των ελληνικών φρούτων», ένα φρούτο – σήμα κατατεθέν της Π.Ε. Πέλλας, η κ. Τζάκρη κατά την επίσκεψή της χθες (6-6-2023) στην Κορυφή, τους Σαρακηνούς και το Λουτράκι ανέφερε ότι είναι ανάγκη πρωτίστως η διατήρηση της καλλιέργειας και η συγκράτηση των αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους.

Προς τούτο η Πολιτεία είναι ανάγκη να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

  1. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
  2. Καθώς η ακαρπία δεν αποζημιώνεται μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ, η εν λόγω ζημιά (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για την απώλεια της παραγωγής τους (όπως έγινε και το 2022). Επιβεβλημένη, ωστόσο, είναι η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε γεωπόνοι – εκτιμητές να επισκεφτούν τα κτήματα  και να καταγράψουν εγκαίρως τις ζημιές για να γίνει σωστή εκτίμηση.
  3. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις κερασοκαλλιέργειες που έχουν πληγεί από βροχή και από χαλάζι ώστε στη συνέχεια οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οι αποζημιώσεις.
  4. Να στελεχωθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις μεγάλου αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρούν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις, διότι με 9 μόνιμους γεωπόνους – εκτιμητές ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του εκτιμητικού έργου λόγω των μεγάλων ζημιών σε όλη την Π.Ε. Πέλλας.

Τέλος η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι το κεράσι είναι ένα προϊόν που δεν έχει τύχει της απαιτούμενης στήριξης από την πολιτεία, διότι παρά τη μεγάλη του αξία (οικονομική και διατροφική) ποτέ δεν έχει συμπεριληφθεί σε ενισχύσεις deminimis, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ενισχύσεων θα έπρεπε να κατευθυνθεί προς το κεράσι, λόγω της μειωμένης παραγωγής που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια. Εξ’ ου και η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, στις 20 Ιανουαρίου 2023, όταν έκανε λόγο για χορήγηση ενισχύσεων deminimis «για την αποζημίωση σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα». Δεν υπήρχαν όμως πουθενά τα κεράσια, παρά τις διαβεβαιώσεις κάποιων εκ των υπ. βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι διαβεβαίωναν ακόμη και λίγες μέρες πριν της εκλογές της 21ης Μαΐου ότι αυτές πρόκειται να καταβληθούν προεκλογικά.

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.