Κεντρική Μακεδονία

Την πορεία ολοκλήρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ και τα στοιχεία από την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

152Προβολές
Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα συνεδρίασαν σήμερα οι Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης) και η δεύτερη στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2021 – 2027 (2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης).
Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε συνολικά στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τόσο από το τρέχον ΕΣΠΑ, όσο κι από το νέο που άρχισε πριν από εννέα μήνες και εξελίσσεται ήδη με μεγάλη ταχύτητα.
Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων “να σηκώσουν μανίκια”, ώστε το νέο πρόγραμμα να υλοποιηθεί με ταχύτητα και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα για όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, μέσα σε μόλις εννέα μήνες από την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, έχουμε προχωρήσει σημαντικά και ξεκινούν ήδη 28 έργα ύψους 91 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν επιπλέον έργα ύψους 478 εκ. ευρώ. Και ως το τέλος του έτους, σε συνεργασία με όλους τους θεσμούς και τους φορείς, θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν εγκριθεί όλα τα επικαιροποιημένα Επιχειρησιακά Σχέδια. Ουσιαστικά, πραγματοποιούμε μια τεράστια προσπάθεια για την επιτάχυνση της υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ. Μία προσπάθεια, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με όλους τους φορείς που πρέπει να το υπογραμμίσω, επιδεικνύουν αξιοσημείωτη συνέπεια και ανταπόκριση στις υψηλές απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου. Και έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Και γιατί έχουμε αποδείξει στην πράξη τα προηγούμενα χρόνια, ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, να ξεπερνούμε εμπόδια και αγκυλώσεις, να ολοκληρώνουμε μικρά και μεγάλα έργα. Γι’ αυτό και σας καλώ όλους να σηκώσουμε μανίκια, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να φέρουμε γρήγορα και σωστά αποτελέσματα στον τόπο. Να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μία Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό και θα νιώθουμε σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή μας, την οικογένειά μας και το μέλλον. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Μαζί συνεχίζουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε”.
Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, αποτελεί μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική και αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Είναι ένα Πρόγραμμα, που σχεδιάσαμε από κάτω προς τα επάνω, με βάση τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες της Κεντρικής Μακεδονίας, σε σύνδεση με της ευρωπαϊκές πολιτικές. Τα θέματα και τα αποτελέσματα που εξετάζονται σήμερα στην Επιτροπή Παρακολούθησης αποτυπώνουν τη συνέπεια όλων των στόχων και των εκτιμήσεών μας. Αποτυπώνουν την επιτυχή προετοιμασία της Προγραμματικής 2021-2027, μέσω της μέριμνάς μας για την ωρίμανση των έργων. Αποτυπώνουν τη δέσμευση μας να μην υπάρξει κανένα κενό στην λειτουργία των κοινωνικών δομών, που αποτελούν το δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη στην Κεντρική Μακεδονία. Αποτυπώνουν τη δέσμευση μας για την ένταση και τη συνέχιση της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων με στόχο την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την έξυπνη εξειδίκευση. Αποτυπώνουν την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και δημοσίων κτιρίων. Αποτυπώνουν την εξασφάλιση της συνέχισης χρηματοδότησης όλων των έργων στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά στους κυριότερους τομείς και στα πιο σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν με πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
1.Κοινωνική Αλληλεγγύη:
-Συνολικά υλοποιούνται 242 έργα ύψους 270 εκ. ευρώ.
-Δημιουργήθηκαν 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο, που εξυπηρετούν 100.000 πολίτες.
-Εξασφαλίστηκε η λειτουργία δώδεκα Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας και δέκα Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που εξυπηρετούν 450 Άτομα με Αναπηρία, επίσης δύο Υπνωτηρίων στη Θεσσαλονίκη, που φιλοξένησαν 2.800 άστεγους, 14 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που υποστηρίζουν 540 πολίτες της τρίτης ηλικίας, επτά Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που έχουν υποστηρίξει 3.500 γυναίκες και παιδιά.
-Δημιουργήθηκαν οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών και σήμερα λειτουργούν 19 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 15 Κοινωνικά Φαρμακεία, και έξι Κοινωνικά Συσσίτια, που στηρίζουν με τρόφιμα, φάρμακα, γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης περισσότερους από 30.000 ευάλωτους πολίτες.
-Υποστηρίζονται τα 24 ΤΟΜΥ, οι Τοπικές Ομάδες Υγείας, για μία σειρά από υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για παιδιά σε κίνδυνο, έχοντας ήδη υποστηρίξει 3.100 παιδιά και εφήβους.
-Εξασφαλίζονται ανελλιπώς από το 2015 μέχρι σήμερα, χιλιάδες θέσεις σε δομές φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, υποστηρίζοντας 60.000 γονείς, μεταξύ των οποίων και 2.200 γονείς παιδιών με αναπηρία.
2.Υγεία – Παιδεία:
-Εξασφαλίστηκαν 90 εκ. ευρώ για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό στα 16 Νοσοκομεία και τα 22 Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ εξοπλίστηκε το ΕΚΑΒ με 15 νέα ασθενοφόρα.
-Στον τομέα της Παιδείας υλοποιούνται 44 έργα ύψους 60 εκ. ευρώ.
-Κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν 19 σχολεία και νηπιαγωγεία για 3.800 μαθητές και παιδιά.
-Αναβαθμίστηκαν με ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και σύγχρονο αθλητικό εξοπλισμό όλα τα σχολεία της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
3.Περιβάλλον – Αστική Ανάπτυξη:
-Συνολικά υλοποιούνται 290 έργα ύψους 390 εκ. ευρώ.
-Παραδόθηκαν 45 οχήματα στην Πυροσβεστική και ενισχύονται με εξοπλισμό οι Φορείς Πολιτικής Προστασίας.
-Υλοποιούνται 29 έργα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού για περίπου 100.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Θωρακίζονται 25 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας με μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.
-Αναβαθμίζονται ενεργειακά 44 δημόσια κτίρια, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και 1.051 κατοικίες πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.
-Εγκαθίστανται νέοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
-Παραδόθηκαν σύγχρονα ηλεκτροκίνητα οχήματα και απορριμματοφόρα στους Δήμους.
-Δημιουργείται “Πράσινο Σημείο” και στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Εγκαθίστανται νέα φωτοβολταϊκά συστήματα.
-Χρηματοδοτούνται μικρομεσαίες και αγροτικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-Υλοποιούνται 392 έργα ύψους 158 εκ. ευρώ σε Δήμους και γειτονιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας νέους, πολλούς δημόσιους χώρους πρασίνου, που αλλάζουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα.
4.Οδικά Έργα:
-Υλοποιούνται 11 έργα ύψους 334 εκ. ευρώ στους οδικούς άξονες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ αυτών:
-Τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης.
-Τα έργα στον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16, στη συμβολή με τον άξονα ΠΑΘΕ.
-Η Παράκαμψη της Αρναίας.
-Το Οδικό Τμήμα στην Είσοδο Κιλκίς.
-Η Περιφερειακή Οδό Κατερίνης.
-Ο νέος σύγχρονος οδικός άξονας Ποτίδαιας – Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
5.Πολιτισμός – Τουρισμός:
-Συνολικά υλοποιούνται 56 έργα ύψους 48 εκ. ευρώ, όπως:
-Το νέο Μουσείο Βεργίνας που παραδόθηκε πριν από μερικούς μήνες.
-Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στην Αμφίπολη, τη Νεκρόπολη των Αιγών, το Ανάκτορο στην Αρχαία Πέλλα.
-Η ψηφιακή αναβάθμιση των Μουσείων της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Η υποστήριξη όλων των πολιτιστικών θεσμών, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
6.Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία:
-Αξιοποιούνται περισσότερα από 370 εκ. ευρώ.
-Μέσα στην υγειονομική κρίση, με το πρόγραμμα “Διέξοδος” υποστηρίχθηκαν 7.000 επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας.
-Ενισχύθηκαν 668 επενδυτικά σχεδία στους τομείς του Τουρισμού, της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, αλλά και 356 σχέδια επιχειρηματικότητας και αυτοαπασχόλησης.
-Ενισχύθηκαν 402 επιχειρήσεις με τα κουπόνια τεχνολογίας, 36 επιχειρήσεις με τα κουπόνια καινοτομίας και τρεις συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας.
-Ολοκληρώθηκαν πέντε μεγάλα έργα συμβουλευτικής, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, με έμφαση στους άνεργους και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στα οποία οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 2.800.
-Προχώρησαν επενδύσεις ύψους 11,3 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών όλων των Πανεπιστημίων και των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι πόροι αυτοί, σημαίνουν έργα. Έργα μικρά, μεσαία, μεγάλα, που αλλάζουν τον τόπο μας, που βελτιώνουν την καθημερινότητα στις γειτονιές μας, που δίνουν ώθηση στην οικονομία μας. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ΕΣΠΑ: Ο κρίσιμος κρίκος για τη μετάβαση από την ανάκαμψη στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας: Τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούμε να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, να δημιουργούν νέες δυνατότητες, να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Γιατί αυτός είναι ο κομβικός ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Να μετατρέπει τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες. Να είναι ο χώρος που η πολιτική συναντά τον άνθρωπο. Και οι πολιτικές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι πολιτικές που ξεκινούν από τη βάση, από κάτω προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο, για να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις, για να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ, για να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείων και εκπρόσωποι φορέων από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.