Αγροτικά

Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογο του Τang Renjian

145Προβολές

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις  5/7/2023 η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη  με τον Κινέζο ομόλογό του Τang Renjian, που συνοδευόταν από αντιπροσωπεία.

Η συνάντηση αποτελεί – όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης- μία εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ θέσαμε ζητήματα που αφορούν την κοινή  συνεργασία Ελλάδας- Κίνας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όπως τόνισε ο υπουργός προς τον Κινέζο ομόλογο του, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων Ελλάδας- Κίνας, την τριετία 2020-2022 είναι σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας. Ειδικότερα για το 2022, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση κατά 75,8% σε σχέση με το 2021, η οποία οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών μας από την Κίνα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι εξαγωγές της χώρας ήταν στάσιμες.

Να σημειωθεί ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να  ενεργοποιηθεί το « Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον αγροτικό τομέα, που είχε υπογραφεί το 2004 χωρίς μέχρι σήμερα να παράξει αποτέλεσμα.

Επίσης, συζητήθηκαν η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προσωπικού , η ενίσχυση διμερούς εμπορίου σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, καθώς αποτελεί πάγια προτεραιότητα η προώθηση των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων στην Κίνα.

Η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, η οποία πέρα από τα οφέλη που αποφέρει στην ελληνική αγροτική οικονομία εξασφαλίζει στους κινέζους καταναλωτές ασφαλή πρόσβαση στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.