Δ.Αλμωπίας

Ολοκλήρωση διαδικασίας για τα αρδευτικά έργα Νέστου- Ξάνθης και Πέλλας (Αλμωπαίος)

186Προβολές

Ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα αρδευτικά έργα «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» και «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)»

Με την συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση  Σταμενίτη και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα, Δημήτρη Παπαγιαννίδη προωθούνται με ταχύτατο ρυθμό οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» Προϋπολογισμού κατασκευής 170 εκατομμυρίων € πλέον ΦΠΑ καθώς και για το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)» Προϋπολογισμού κατασκευής 115 εκατ. € πλέον ΦΠΑ.

Για τα δύο έργα εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα ίδια τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων και συγκεκριμένα :

(1)   η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,

(2)   THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,

(3)   ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.  και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και

(4)   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε..

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης προεπιλογής των σχημάτων υποψηφίων αναδόχων και για τα δύο έργα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023.

 Ειδικότερα:

1)      Το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» προϋπολογισμού  κατασκευής 170 εκατομμυρίων  €.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης συνολικού μήκους άνω των 300Km. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του κυρίου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως την Νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων με άνω των 5.000 ωφελούμενων αγροτών στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:

  • Τα έργα κεφαλής του αρδευτικού δικτύου : Διατάξεις υδροληψίας και εξάμμωσης από την ανατολική προσαγωγό διώρυγα του φράγματος Τοξοτών και κεντρικό αντλιοστάσιο.
  • Τα έργα μεταφοράς και διανομής : τον κύριο αγωγό μεταφοράς, πέντε αντλιοστάσια, έξη διασυνδετήριους αγωγούς, επτά αναρρυθμιστικές δεξαμενές και κεντρικούς αγωγούς
  • Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 250 Km περίπου
  • Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο

2)      Το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)» προϋπολογισμού κατασκευής 115 εκατ. €.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και την βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:

  • Τα έργα αγωγού μεταφοράς από τον ποταμό Αλμωπαίο μέχρι το βορειοδυτικό άκρο της προς άρδευση περιοχής.
  • Τα έργα μεταφοράς και διανομής για 12 αρδευτικές ζώνες που περιλαμβάνουν τους αγωγούς μεταφοράς που θα είναι υπόγειοι κλειστοί υπό πίεση, και θα καταλήγουν στα έργα κεφαλής κάθε αρδευτικής ζώνης (δεξαμενή αναρρύθμισης και αντλιοστάσιο τροφοδοσίας)
  • Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 150 Km περίπου
  • Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο

Τα δύο παραπάνω αρδευτικά έργα κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους. Τα έργα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση νερού με σημαντική μείωση των απωλειών νερού, στην  εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, στην μεγάλη άνω του 100% αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στον εξ ορθολογισμό των συνθηκών άρδευσης με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ταυτόχρονα θα επιτευχθεί η αύξηση των αρδεύσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης  Αυγενάκης δήλωσε:

 

«Η δημιουργία έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή και θα μειώνουν το κόστος των παραγομένων προϊόντων, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησής μας και του ΥΠΑΑΤ. Μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» διατίθενται 285 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτηση των φραγμάτων στο Νέστο (Προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ) και Αλμωπίας (προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ).

 

Μέσω των συγκεκριμένων έργων στοχεύουμε στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, στην διευκόλυνση και στη μείωση του κόστους της παραγωγής και φυσικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερου εισοδήματος για τους  αγρότες μας και προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Πρόκειται για έργα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία προβλήματα, όπως της έλλειψης υδάτινων πόρων, σε μια περιοχή που μπορεί να προσφέρει πολλά στον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στοχευμένα μέτρα και προγράμματα είναι και θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων παραγωγών».

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε:

 

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα αρδευτικά έργα «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» και «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)». Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση της άρδευσης των καλλιεργειών, στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους καλλιεργητές των δύο περιοχών, καθώς και στην εξοικονόμηση του πολύτιμου αρδευτικού νερού.

 

Η ανάπτυξη και η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργαζόμαστε με συνέπεια για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που έχει την έναρξη του στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Με σαφείς κατευθύνσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και σε πλήρη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, προχωράμε στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση των έργων αυτών, τα οποία φιλοδοξούμε ότι θα τονώσουν την αγροτική οικονομία και θα θωρακίσουν τις καλλιέργειες απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, με μεγαλύτερη αυτήν της κλιματικής κρίσης».

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.