Πολιτική

Aντιμετώπιση προβλημάτων ροδάκινων

842Προβολές

Η Υποψήφια βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων διάθεσης των επιτραπέζιων ροδάκινων και των χαμηλών τιμών, καθώς και τη χορήγηση προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ, στους πληγέντες από το χαλάζι, με 3 €/δένδρο για τις συμπύρηνες ποικιλίες ροδάκινων και βερίκοκων ποικιλίας “μπεμπέκου” με κατεύθυνση τη βιομηχανία και 4 €/δένδρο για όλες τις άλλες καλλιέργειες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Η υποψήφια βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μετείχε σήμερα 19-6-2019 σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αραχωβίτη προκειμένου να βρεθούν λύσεις ικανοποιητικής διάθεσης της φετινής παραγωγής του επιτραπέζιου ροδάκινου, καθώς και ενίσχυσης της ρευστότητας των παραγωγών οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν πολλάκις από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων των αγροτών, υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.λπ.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τις δύσκολες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται κατά τη φετινή περίοδο για τη διάθεση του επιτραπέζιου ροδάκινου. Μετέφερε κατ’ αρχάς τα δεδομένα από τις επισκέψεις που η ίδια πραγματοποίησε σε διάφορες περιοχές του νομού Πέλλας, ιδιαίτερα μετά τις χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Από μεριάς των ροδακινοπαραγωγών, σημειώνεται ότι η χαμηλή ποιότητα (λόγω των χαλαζοπτώσεων και βροχοπτώσεων), αλλά και η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργούν πιέσεις στις τιμές παραγωγού και στην απορρόφηση της παραγωγής. Για ακόμη μια φορά οι ροδακινοπαραγωγοί, καθώς και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη εμπορική και οικονομική κατάσταση, η οποία σωρευτικά στις προηγούμενες κακές χρονιές δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των παραγωγών.

Οι συνέπειες των ρωσικών απαγορεύσεων είναι πλέον ορατές όσον αφορά στο εισόδημα των αγροτών στην περιοχή που καλλιεργούν επιτραπέζιο ροδάκινο με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά δύσκολα θα αντικατασταθεί στην ολότητά της από άλλες αγορές αλλά και την αδυναμία των ελληνικών προϊόντων να κατακτήσουν τις εύρωστες δυναμικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Από πλευράς της κ. Τζάκρη τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα μια και πρόκειται για ένα φθαρτό προϊόν. Επιπλέον πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας των αγροτών. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ρευστότητα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αναφέρθηκαν:

 • Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδακίνου.
 • Η δυνατότητα χυμοποίησης ποσοτήτων επιτραπέζιων ροδάκινων και στη συνέχεια δωρεάν διανομής χυμού σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μέχρι και 35 λεπτά/κιλό στο επιτραπέζιο ροδάκινο, με στόχο την αποσυμπίεση της αγοράς και τη βελτίωση των τιμών παραγωγού.
 • Λόγω του μεγάλου προβλήματος υποβάθμισης της ποιότητας της παραγωγής από τις επανειλημμένες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών, η κ. Τζάκρη πρότεινε τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια. Ειδικότερα η κ. Τζάκρη ζήτησε προκαταβολή 3 €/δένδρο για τις συμπύρηνες ποικιλίες ροδάκινων και βερίκοκων ποικιλίας “μπεμπέκου” με κατεύθυνση τη βιομηχανία και 4 €/δένδρο για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ροδακινιάς, κερασιάς, δαμασκηνιάς κ.λπ.
 • Ο εξορθολογισμός των εκτιμητικών εξόδων του ΕΛΓΑ κατά τις εκτιμήσεις ζημιών σε εκμεταλλεύσεις στις οποίες πραγματοποιούνται πέραν της μιας επιτόπιας επίσκεψης προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές από διαφορετικά αίτια.
 • Η ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα δώσει τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού έμπειρων γεωπόνων με κατεπείγουσες διαδικασίες (εντός 10 ημερών) προκειμένου να ανταποκριθεί ο ΕΛΓΑ στο τεράστιο έργο των εκτιμήσεων.

Ο κ. Αραχωβίτης αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος για ένα προϊόν όπως το επιτραπέζιο ροδάκινο, αλλά και το θέμα που έχει δημιουργηθεί στις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας λόγω των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων, πρότεινε ως λύσεις τα εξής:

 1. Σε πρώτη φάση ενεργοποίηση όλων εκείνων των εργαλείων που προβλέπονται στους κοινοτικούς κανονισμούς. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες των Οργανώσεων Παραγωγών και συγκεκριμένα:
 • στα επιδοτούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης του επιτραπέζιου ροδάκινου,
 • στη χυμοποίηση ποσοτήτων επιτραπέζιων ροδάκινων και στη συνέχεια δωρεάν διανομής χυμού σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μέχρι και 35 λεπτά/κιλό στο επιτραπέζιο ροδάκινο,
 • όσον αφορά στους μεμονωμένους παραγωγούς ζήτημα που αφορά κυρίως στην περιοχή της Πέλλας, όπου η οργάνωση παραγωγών είναι πολύ χαμηλή, ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε για την κατάθεση φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου στο εν λόγω πρόγραμμα δωρεάν διανομής χυμού να μπορούν να συμμετέχουν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί εκτός των Οργανώσεων Παραγωγών.
 1. Άμεση συνάντηση τη Δευτέρα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα χορήγησης εκ μέρους του ΕΛΓΑ προκαταβολών έναντι αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί λόγω ζημιών στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια, θέμα το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντιμετωπίζει θετικά.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές ενημέρωσε ότι:

 • Έχει ζητηθεί από το ΣΤΕ η άδεια που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του άρθρου 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού έμπειρων γεωπόνων με κατεπείγουσες διαδικασίες. Μόλις εγκριθεί, ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις.
 • Μέχρι 30/6 θα πραγματοποιηθεί η καταβολή ποσοστού 30% των αποζημιώσεων της περυσινής περιόδου (2018).
 • Ποσοστό 70% των περυσινών αποζημιώσεων θα καταβληθεί την Παρασκευή 21/6 και σε όσους έχουν ήδη καταβάλει τις εισφορές τους, παρά το γεγονός ότι τις κατέβαλαν εκπρόθεσμα μετά την 31/3.-

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.