Πολιτική

Aπόγνωση στους παραγωγούς του Ριζού

945Προβολές

Στο Ριζό η Θεοδώρα Τζάκρη για την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών από τη σφοδρή χαλαζόπτωση

 Ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την αποστολή και άλλων γεωπόνων εκτιμητών στο Κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας για να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις

 

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη το πρωί της Δευτέρας 29 Απριλίου 2019 επισκέφτηκε το Ριζό του Δήμου Σκύδρας, το οποίο το Μεγάλο Σάββατο βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής χαλαζόπτωσης, που έπληξε επίσης το Ριζάρι, την Έδεσσα και άλλους οικισμούς.

Η κ. Τζάκρη κατά  τη διάρκεια της επίσκεψής της ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και τους κατοίκους του χωριού και διαπίστωσε και η ίδια από την περιήγησή της σε ολόκληρο το αγρόκτημα του Ριζού συνοδεία πολιτών ότι η χαλαζόπτωση του Μεγάλου Σαββάτου έπληξε το σύνολο του αγροκτήματος, δηλαδή περί τα 4.500 στρέμματα, προκαλώντας ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειες και πιο συγκεκριμένα ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, μήλα, κυδώνια κ.λπ.

Το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο, αντίστοιχο του οποίου είχαν να θυμηθούν οι κάτοικοι του Ριζού από το 1989, συνέβη στη χρονική συγκυρία (τέλος Απριλίου) κατά την οποία οι παραγωγοί είχαν προβεί στο σύνολο  των καλλιεργητικών εργασιών (κλαδέματα, πλήθος ραντισμάτων, αραιώματα κ.λπ.) έχοντας μάλιστα υποβληθεί σε αντίστοιχες καλλιεργητικές  δαπάνες και σε κάποιες περιπτώσεις,  όπως στις πρώιμες  ποικιλίες κερασιών, επιτραπέζιων ροδακίνων, βερίκοκων κ.λπ. λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει A,  όχι μόνο γιατί είδαν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά να καταστρέφονται  οι κόποι μιας ολόκληρης  χρονιάς, αλλά και γιατί διαψεύσθηκε κάθε ελπίδα για την απόκτηση κάποιου εισοδήματος από την παραγωγή τους κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Η κ. Τζάκρη επικοινώνησε αμέσως με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας κ. Μαρία Παππά και την επόπτη της Πέλλας κ. Ελένη Αβραμίδου, τις οποίες  και ενημέρωσε για όσα είδε κατά την επίσκεψή της, ενώ απέστειλε  στην υπηρεσία και το οπτικοακουστικό υλικό που συνέλεξε. Επεσήμανε δε την ανάγκη για την πραγματοποίηση άμεσων εκτιμήσεων από τους γεωπόνους – εκτιμητές του Οργανισμού, όσο οι κατεστραμμένοι από το χαλάζι καρποί βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα και πριν αυτοί σαπίσουν, ενώ μετέφερε και την αγωνία των κατοίκων για την καταβολή δίκαιων και αντικειμενικών αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κατά  κύριο επάγγελμα αγρότες  και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα αποτελέσουν το μοναδικό τους εισόδημα για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, εφόσον οι καλλιέργειές τους  καταστράφηκαν ολοσχερώς  πριν καν αρχίσει η συγκομιστική περίοδος.

Η κ. Παππά και η κ. Αβραμίδου θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή αυτοψία τόσο στο Ριζό, όσο και στις άλλες περιοχές  που επλήγησαν, για την πραγματοποίηση επισημάνσεων, ενώ ήδη από σήμερα έχουν ανοίξει οι αναγγελίες, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές για δεκαπέντε ημέρες, προκειμένου οι παραγωγοί να προβούν σε δηλώσεις ζημίας των καλλιεργειών τους. Εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων.

Όπως ενημέρωσε η κ. Παππά την κ. Τζάκρη, στις 13 Μαΐου καταφθάνουν στο κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας 40 συμβασιούχοι γεωπόνοι, ενώ έχει επίσης ζητηθεί να γίνει μετακίνηση μονίμων γεωπόνων – εκτιμητών από άλλα καταστήματα του ΕΛΓΑ.

Η κ. Τζάκρη επικοινώνησε επίσης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη τον οποίο ενημέρωσε για το νέο κύμα ζημιών στην Πέλλα και ζήτησε την αποστολή, πέραν των παραπάνω, επιπλέον γεωπόνων – εκτιμητών στο κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στο τεράστιο εκτιμητικό έργο κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Επίσης η κ. Παππά ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι από τις 7 Μαΐου σε όλες τις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων ζημίας θα αρχίσει η εκτίμηση των πρώιμων καλλιεργειών (πρώιμα κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.) με τους μόνιμους και έμπειρους γεωπόνους του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας.

Η κ. Τζάκρη καλεί τους αγρότες να προβούν άμεσα στην υποβολή των δηλώσεων ζημίας και θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Προϊσταμένη και τους γεωπόνους του καταστήματος ΕΛΓΑ Βεροίας προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο τεράστιος όγκος των εκτιμήσεων και να καταβληθούν στους παραγωγούς δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν.

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.