Αγροτικά

H ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

930Προβολές

Βασίλης Κόκκαλης: Να συνδέσουμε την παραγωγή με τη μεταποίηση και την κατανάλωση

«Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης παρουσιάσαμε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και βγαίνουμε από την οικονομική κρίση με την κοινωνία όρθια υποστηρίζοντας ένα διαφορετικό βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα του 1ου Φόρουμ για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα, που έγινε στη Λάρισα την Κυριακή 12 Μαΐου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός στάθηκε επίσης στο «μέγιστο», όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η σύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση και την κατανάλωση.

Παράλληλα, παρουσίασε τις σημαντικότερες τομές που έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση στην αγροτική οικονομία της χώρας, καλώντας τέλος όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να σχεδιάσουμε μαζί την πολιτική για την κάνναβη βάσει των ιδεών και των αναγκών και των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η χώρα, με μόνο στόχο το προσοδοφόρο μέλλον αυτής της σημαντικής καλλιέργειας για τη χώρα μας».

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη:

«Αρχίζοντας την ομιλία μου θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού που συμμετέχει μαζί με το Υπουργείο μας στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με την οποία φιλοδοξούμε να συνδέσουμε δύο μέρη που είναι ασύνδετα για χρόνια, τους παραγωγούς και τους μεταποιητές και σε δεύτερο επίπεδο όλους αυτούς με τους καταναλωτές. Η έλλειψη αυτής της σύνδεσης αποτελεί κατά τη γνώμη μου το μέγιστο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα καθώς δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και πληθώρα χαμένων ευκαιριών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της υπαίθρου.

Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης παρουσιάσαμε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και βγαίνουμε από την οικονομική κρίση με την κοινωνία όρθια υποστηρίζοντας ένα διαφορετικό βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.  Έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο τη στήριξη του εισοδήματος του παραγωγού εξασφαλίσαμε πλήθος φορολογικών ελαφρύνσεων όπως:

 1. υψηλό αφορολόγητο 9.500 € στο πραγματικό εισόδημα των επαγγελματιών αγροτών
 2. την πλήρη απαλλαγή από τη φορολόγηση των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων του ΙΙ Πυλώνα,
 3. αφορολόγητο όριο μέχρι 12.000 για την πράσινη Ενίσχυση και τις συνδεδεμένες
 4. ακατάσχετο όριο για τις ενισχύσεις του Πυλώνα Ι μέχρι του ποσού των 7.500€,
 5. την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Παράλληλα, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με πληρωμές που ξεπερνούν τα 2 δις €.

Ειδικότερα στηρίζουμε:

 1. την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού τομέα καθώς εντάξαμε 16000 νέους αγρότες
 2. τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία
 3. τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
 4. τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων
 5. τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονάδων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων με 350εκ € τα οποία θα δοθούν σε 286 επιχειρήσεις,
 6. κρίσιμα δημόσια έργα αγροτικής οδοποιίας, αγροτικών υποδομών και εγγείων βελτιώσεων καταβάλλοντας περισσότερα από 500 εκ € δημοσία δαπάνη.

Σημαντική πρόκληση για εμάς υπήρξε και η τόνωση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που την υπηρετήσαμε με την έγκαιρη πληρωμή όλων των αγροτικών ενισχύσεων και των αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ αλλά και την καταβολή ενισχύσεων που εκκρεμούσαν για χρόνια.

Επιπρόσθετα:

 • θεσπίσαμε την κάρτα την κάρτα του αγρότη,
 • επιτύχαμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει ρύθμιση χρεών,
 • εξασφαλίσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού κεφαλαίου χορηγήσεων 915 εκ € τη δυνατότητα χορήγησης δανείων μέσω ΕΤΕΑΝ,
 • καταβάλαμε de minimis ενισχύσεις ύψους 70 εκ € σε κτηνοτρόφους, ροδακινοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς και άλλους αγρότες,
 • δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των αγροτών σε ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

Καίριας σημασίας είναι η συμβολή μας στην διαδικασία ρυθμίσεων οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή αλλά και μέσω της διευκόλυνσης που δίνεται με τη μη έκδοση λογαριασμών ρεύματος κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στο μέτρο του net metering με το οποίο μειώνεται κατακόρυφα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και για το οποίο δημιουργήθηκε ήδη η 1η Ενεργειακή Κοινότητα στη Λάρισα.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξη της στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών:

 • μέσω της εξυγίανση τους,
 • με την υλοποίηση του μέτρου που αφορά στη σύσταση νέων ομάδων και οργανώσεων παραγωγών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης
 • στη δημοκρατική λειτουργία των συνεταιρισμών (2 θητείες προέδρου και ολιγοσταυρία στις αρχαιρεσίες),
 • ευνοϊκότερους όρους και αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης σε ορισμένα Μέτρα του ΠΑΑ (πχ σχέδια βελτίωσης)

Ισχυρή στήριξη προκύπτει και με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αφορούν:

 • στη μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%,
 • στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς,
 • στην έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών εισάγουμε αναγκαίες ρυθμίσεις σε καλλιέργειες για τις οποίες υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον όπως η βιομηχανική και η φαρμακευτική κάνναβη.

Η Βιομηχανική Κάνναβη αποτελεί μια καινοτόμο καλλιέργεια για τους παραγωγούς μας, με βαθιές όμως ρίζες στην ελληνική ύπαιθρο καθώς καλλιεργείτο για πολλές δεκαετίες μέχρι την απαγόρευση και απαξίωση του φυτού στα μέσα του 20ου αιώνα.

Η σημερινή κυβέρνηση με μέτρο, παρρησία και σοβαρότητα ανέτρεψε τις έωλες αντιλήψεις που υπήρχαν για την κάνναβη και προχώρησε στη θεσμοθέτηση όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων ώστε τόσο οι αγρότες όσο και οι επενδυτές να μπορούν να δημιουργήσουν υπεραξίες από αυτή την εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια. Κεντρικός στόχος και επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας είναι η σταθερή σύνδεση της παραγωγής και της μεταποίησης.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από διαβούλευση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προσέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σπόρων κάνναβης από ποικιλίες που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών. Επίσης, «άνοιξε» την καλλιέργεια σε γλάστρες και σε συστήματα υδροπονίας εντός θερμοκηπίων, ενώ παράλληλα μπορεί πλέον ο παραγωγός να διαχωρίσει πριν τη μεταφύτευση τα αρσενικά από τα θηλυκά φυτά για μεγιστοποίηση της απόδοσης στο χωράφι.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να διευκολύνεται ο καλλιεργητής και ο επενδυτής και να μην καθυστερούν λόγω δευτερευόντων λόγων. Η χώρα μας έχασε κατά το παρελθόν σωρεία ευκαιριών και δεν έχει πλέον περιθώρια να χάσει άλλες. Εργαζόμαστε με συνέπεια και ήθος ώστε να προσφέρουμε στους αγρότες μας συνθήκες για μια αξιοπρεπή  διαβίωση και δημιουργούμε τις βάσεις ώστε να γίνουν οι εκμεταλλεύσεις τους βιώσιμες και πιο ανταγωνιστικές.

Παρά τις περί του αντιθέτου φοβίες, έχουμε θεσπίσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων στο σύνολο των αγροτεμαχίων στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο και παράλληλα οι κυρώσεις γίνονται πιο αυστηρές. Με αυτές τις ρυθμίσεις διασφαλίζουμε τους σοβαρούς παραγωγούς και μεταποιητές και καθιστούμε ξεκάθαρη τη στάση μας απέναντι στην καλλιέργεια την οποία θέλουμε να επαναφέρουμε στη χώρα με στόχο αυτή τη φορά να μείνει και να εξελιχθεί σε μια από τις καλλιέργειες κλειδιά κυρίως για τις περιοχές της χώρας όπου μπορεί να είναι αποδοτική και προσοδοφόρα.

Αναμένουμε σύντομα και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων CBD και ΤHC στα τρόφιμα καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων για την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης, μέσω των οποίων προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

Σχετικά με τη φαρμακευτική κάνναβη, προσφάτως βρέθηκα στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για την Κάνναβη (European Cannabis Symposium) που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, στη Δανία.  Στο Συμπόσιο αυτό παρουσιάστηκαν στους διεθνείς επενδυτές οι ευκαιρίες που προσφέρονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των εξελίξεων και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών οι οποίοι επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και μέσω των οποίων πρόκειται να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επίσης, στις Η.Π.Α. που βρέθηκα πριν από λίγο καιρό, σε ένα φόρουμ προώθησης αγροδιατροφικής συνεργασίας, έλαβα στο πρόσωπό μου τις ευχαριστίες ενός Αμερικανού επενδυτή για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς στην Ελλάδα πετύχαμε τη μείωση της γραφειοκρατίας αδειοδότησης σε σχέση με την Πολιτεία του Michigan στις ΗΠΑ.

Με αυτά τα παραδείγματα, νομίζω αποδεικνύεται ότι η χώρα μας εκμεταλλεύεται τη παγκόσμια δυναμική στη ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων από Κάνναβη και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κερδοφορία όσων σοβαρών επενδυτών επιλέξουν την πατρίδα μας.

Τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική χώρα για επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη είναι:

 • η ύπαρξη μη γραφειοκρατικού, απλού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου,
 • η στιβαρή πολιτική βούληση στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ίδιους τους επενδυτές
 • η θαρραλέα προσέγγιση σε ένα ζήτημα όπως η καλλιέργεια κάνναβης που διέλυσε το συρφετό δεκαετιών προκαταλήψεων, ενώ παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους διασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας
 • οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που δίνουν επιβεβαιωμένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν σε σχέση με χώρες που βρίσκονται γύρω από εμάς.

Βρισκόμαστε ήδη σε μια συνεχή και ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη Φαρμακευτική Κάνναβη προκειμένου να γίνουμε ακόμη ελκυστικότεροι στην προσέγγιση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Σε αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρειάζεται όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους για την από κοινού σύνθεση της δυναμικής στρατηγικής μας στην φαρμακευτική και τη βιομηχανική κάνναβη. Σας καλώ όλους από αυτό εδώ το βήμα, να αδράξετε την ευκαιρία για τη δημιουργία ωφέλιμων συνεργειών, γόνιμου διαλόγου και συμπλεύσεων  ώστε να μετουσιωθεί η επενδυτική ευκαιρία που παρουσιάζει η πατρίδα μας και να γίνουν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές μας κοινωνοί μιας νέας προσέγγισης της οικονομίας στην υπηρεσία ενός δίκαιου και βιώσιμου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ελάτε να  σχεδιάσουμε μαζί την πολιτική για την κάνναβη βάσει των ιδεών και των αναγκών σας και των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η χώρα, με μόνο στόχο το προσοδοφόρο μέλλον αυτής της σημαντικής καλλιέργειας για τη χώρα μας».

Ευχαριστώ.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.