Υγεία

Tο Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19 παρουσιάσε ο Υπουργός Υγείας

603Προβολές

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο της χώρας μας για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από διαπραγμάτευση έχει δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με έξι εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca, η Johnson & Johnson, η Sanofi-GSK, η BioNTech-Pfizer, η CureVac και η Moderna ενώ με τις τέσσερις έχει ήδη υπογραφεί προσύμφωνο ή συμβόλαιο. Αυτό αναμένεται να γίνει ίσως μέσα στον επόμενο μήνα ή μετά από δυο μήνες, για τα εμβόλια που έχουν φτάσει ακριβώς να κόψουν το νήμα της συμπλήρωσης της παρασκευής τους. Ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση θα γίνεται σε 1.018 κέντρα σε όλη την επικράτεια με δυνατότητα να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες  τον μήνα. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάθε πολίτης θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.

Πρώτοι απ’ όλους, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online διαδικτυακά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, είτε για αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες.

Ως προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.