Κεντρική Μακεδονία

Ανακοίνωση συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Νομού Ημαθίας-Πέλλας

524Προβολές

Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα μόνο όσους εργάστηκαν σε εποχιακές επιχειρήσεις αφήνει έξω την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο μας. Συγκεκριμένα αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας όλοι όσοι εργάστηκαν εποχιακά σε διαλογητήρια – κονσερβοποιία, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον ΟΑΕΔ μη εποχιακά, ενώ όλοι γνωρίζουμε από τα ίδια τα στοιχεία των επιχειρήσεων ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων πραγματοποιεί 40-60 μεροκάματα την καλοκαιρινή περίοδο.

Αποτέλεσμα αυτή της απόφασης είναι να αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας μεγάλος αριθμός εργαζομένων της περιοχής.

Φέτος λόγω της πανδημίας οι συνάδελφοι βρέθηκαν εκτός της δουλειάς τους, παρά τη θέλησή τους, για 10-20 μέρες ειδικά στις μεγάλες κονσερβοποιίες («Κρόνος», «Παυλίδης», «Βένους» κλπ), απουσίασαν και λόγω καθολικού κλεισίματος εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων.

Το συνδικάτο απαίτησε από την πρώτη στιγμή, πραγματοποιώντας μάλιστα και εν μέσω πανδημίας συγκεντρώσεις έξω από τους ΟΑΕΔ της περιοχής Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Γιαννιτσών και απαίτησε να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αίτημα το οποίο αποτελεί διαχρονικό στόχο πάλης του Συνδικάτου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερο στο ταξικό συνδικάτο, να απομονώσουν τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό σε Ημαθία και Πέλλα να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα χωρίς εκπτώσεις, αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Απαιτούμε:

  • Ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600€, το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
  • Να καταργηθούν το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006 και η εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, το άρθρο 39 του νόμου3986/2011 που θέτει την προϋπόθεση των 400 μερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια και να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει επιχειρήσεις εποχικές ή μη.
  • Ένταξη στο νόμο 1836/89 (εποχικότητας) για όσους πραγματοποιούν από 25 έως 40 ένσημα το χρόνο.
  • Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Κατώτερη σύνταξη στα 600€, κατάργηση όλων των αντιεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατοχύρωση σύνταξης με 2000 εποχικά ένσημα. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. . Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.