Πολιτική

Ελλειμματική παραγωγή δαμάσκηνων

874Προβολές

Θεοδώρα Τζάκρη: Ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ενίσχυση των μη παγετόπληκτων δαμάσκηνων με ενισχύσεις de minimis

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε σήμερα 18-4-2019 συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον οποίο ενημέρωσε για το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην Πέλλα αναφορικά με την καλλιέργεια του δαμάσκηνου και ζήτησε την ένταξη των μη παγετόπληκτων δαμάσκηνων στις ενισχύσεις de minimis.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τον κ. Αραχωβίτη ότι σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του 2018 καλλιεργήθηκαν συνολικά στην Πέλλα 12.000 στρέμματα με δαμάσκηνα.

Η παραγωγή δαμάσκηνων φέτος όμως στην Πέλλα είναι εξαιρετικά ελλειμματική. Ο ΕΛΓΑ έχει διαγνώσει ότι η ελλειμματική παραγωγή δαμάσκηνων, εκτός των θυλάκων παγετού που έχουν οριστεί, οφείλεται σε αίτια μη καλυπτόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ (ακαρπία). Με αυτό το δεδομένο, αποτελεί μονόδρομο πλέον η ενίσχυση των παραγωγών δαμάσκηνου μέσω του προγράμματος ενισχύσεων de minimis για την απώλεια του εισοδήματός τους, διότι διαφορετικά θα παραμείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει σοβαρά την ενίσχυση των δαμασκηνοπαραγωγών μέσω του προγράμματος  ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) τον Σεπτέμβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιστική περίοδος και θα έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για τη μείωση της παραγωγής και συνεπακόλουθα τη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών δαμάσκηνου.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.