Αγροτικά

Εντονες χαλαζοπτώσεις

869Προβολές

Η Θεοδώρα Τζάκρη στην Περαία, την Αγία Φωτεινή και την Πλατάνη που επλήγησαν από έντονες χαλαζοπτώσεις

             Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε σήμερα την Περαία, την Αγία Φωτεινή και την Πλατάνη του Δήμου Έδεσσας, που χθες το απόγευμα επλήγησαν από μπουρίνι συνοδευόμενο από έντονη χαλαζόπτωση που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην Περαία επλήγησαν 5.000 στρέμματα (από τα συνολικά 8.000 στρέμματα που αριθμεί συνολικά το αγρόκτημά της), δηλαδή το 60% του αγροκτήματός της, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα  -επιτραπέζια και συμπύρηνα, κεράσια, μήλα κ.λπ.) που σε κάποιες περιπτώσεις (πρώιμα κεράσια, πρώιμα νεκταρίνια κ.λπ.) βρίσκονταν λίγες ημέρες πριν την συγκομιδή.

Στην Αγία Φωτεινή επλήγη το 1/4 του αγροκτήματός της (500 στρέμματα) σε μια περιοχή νοτίως του οικισμού προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με κεράσια και μήλα που αποτελούν τις μοναδικές καλλιέργειες της περιοχής.

Και στην Πλατάνη επλήγησαν περί τα 1.500 στρέμματα περίπου περιμετρικά του οικισμού από τα 4.500 στρέμματα του αγροκτήματός της και προκλήθηκαν πολύ σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.λπ.

Η κ. Τζάκρη ήρθε σε επαφή στους παραπάνω οικισμούς με παραγωγούς οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν, οι οποίοι της μετέφεραν την απόγνωσή τους για τις τεράστιες  ζημιές, καθώς  φέτος ήταν ευκαιρία με τη ζήτηση και τις υψηλές τιμές ιδιαίτερα των κερασιών να αντισταθμίσουν και τις περσινές απώλειες λόγω χαμηλής ζήτησης και τιμών δεδομένης της  υπερπαραγωγής.

Ζήτησαν δε την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, καθώς υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες οι οποίες θα συγκομίζονταν σε λίγες ημέρες, καθώς και τη διεξαγωγή έγκαιρων και αντικειμενικών εκτιμήσεων και τη χορήγηση δίκαιων αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατόν.

Η κ. Τζάκρη που επικοινώνησε από χθες με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας συνέστησε στους παραγωγούς  να προβούν άμεσα στην κατάθεση δηλώσεων ζημίας στις αναγγελίες οι οποίες θα ανοίξουν από Δευτέρα.  Ενημέρωσε ακόμη τους παραγωγούς ότι κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων θα επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές από την προσεχή Τρίτη για την πραγματοποίηση των αναγκαίων προεπισκοπήσεων. Καθησύχασε ακόμη τους παραγωγούς  διότι πρόκειται για ζημίες που καλύπτονται βάσει κανονισμού και ότι γεωπόνοι εκτιμητές θα σπεύσουν στις πληγείσες  περιοχές αμέσως μετά την παρέλευση της προθεσμίας των αναγγελιών για  την πραγματοποίηση  εξατομικεύμενων εκτιμήσεων. Προκειμένου δε να διευκολυνθεί το έργο των εκτιμητών γεωπόνων συνέστησε στους παραγωγούς να αφήσουν ως “μάρτυρες” εντός των αγροτεμαχίων τους ικανό αριθμό ασυγκόμιστων δένδρων κι αν υπάρχει δυνατότητα  εμπορικής  αξιοποίησης να συγκομιστεί η υπόλοιπη παραγωγή.-

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.