Πολιτική

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Μετέφερε στη Βουλή ως Αναφορά την επιστολή του «Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων- διαλογητηρίων – ψυγείων Νομού Πέλλας»

318Προβολές

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Μετέφερε στη Βουλή ως Αναφορά την επιστολή του «Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων- διαλογητηρίων – ψυγείων Νομού Πέλλας» στην οποία περιγράφεται η αγανάκτηση των μελών του Σωματείου διότι δεν συμπεριλήφθηκαν στη νομοθετική ρύθμιση για την κατ΄ εξαίρεση και για φέτος  ένταξη των παραπάνω εργαζόμενων στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα»

 

Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνάντηση το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων- διαλογητηρίων – ψυγείων Νομού Πέλλας και πιο συγκεκριμένα την πρόεδρο αυτού κ. Μάρθα Σαλτζίδου- Χαμαλίδου και τα μέλη Αναστασία Σαββίδου, Αναστασία Στυλιανίδου και Κυριακή Θεοδοσιάδου για τα προβλήματα του κλάδου.

Αμέσως μετά την συνάντηση η κ. Τζάκρη  κατέθεσε ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, επιστολή του Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων- διαλογητηρίων – ψυγείων Νομού Πέλλας,  στην οποίο καταγράφεται η αγανάκτηση των εργαζομένων στα κονσερβοποιεία, διαλογητήρια και ψυγεία Νομού Πέλλας, διότι την τελευταία στιγμή (και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου) αποσύρθηκε διάταξη από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή με την οποία μειώνονται από 100 σε 50 τα ένσημα και για τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου τους,  προκειμένου να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με το Σωματείο εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων- διαλογητηρίων – ψυγείων Νομού Πέλλας η απόσυρση την τελευταία στιγμή της επίμαχης διάταξης συνιστά κατάφορη αδικία για τους εργαζόμενους του κλάδου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι μόλις μικρό ποσοστό των εργαζομένων αυτών εργάστηκαν κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο αφού οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους το Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «ο φετινός χειμώνας θα είναι  δύσκολος και βαρύς εξαιτίας του μειωμένου εισοδήματος τους λόγω των λιγότερων ημερών εργασίας την φετινή χρονιά. Τα νοικοκυριά τους ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια σε βασικά είδη διαβίωσης και ήδη έχουν συσσωρεύσει υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν».

Ζητούν μάλιστα την ένταξη του κλάδου τους στις ειδικότητες που λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα, διότι αν και εποχιακοί, δεν είναι δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.

Κατόπιν των παραπάνω ζητούν:

  1. την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει την δυνατότητα να λάβουν οι εργαζόμενοι του κλάδου επιδότηση λόγο ανεργίας, κατ’ εξαίρεση με 50 ημέρες εργασίας, αντί των 100, με αναδρομική ισχύει ως προς την ημερομηνία  της απόλυσής τους και χωρίς την προϋπόθεση των 100ημερων  για την προηγούμενη χρονιά αλλά των 50 αφού και η προηγούμενη χρονιά είχε την ιδία ιδιαιτερότητα
  2. την ένταξη του κλάδου στις ειδικότητες που λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου τους αν και εποχιακοί, δεν είναι δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι η κ. Τζάκρη τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επίσης προωθήσει Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων την επιστολή του Σωματείου με στην οποία καταγράφονταν αιτήματα τα κλάδου όπως μεταξύ άλλων: η ένταξη των εργαζόμενων του κλάδου και για 2021  στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα και η ασφαλιστική κάλυψη τους με τον αριθμό των 50 ενσήμων, η άμεση αλλαγή της Εγκυκλίου 118454/1989 που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις εποχικές ή μη, εξετάζοντας  κυρίως την εποχικότητα  και την ειδικότητα των εργαζομένων, η κατοχύρωση ανταποδοτικής σύνταξης με 3.000 εποχικά ένσημα, η ένταξη  του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά όπως ήταν στο παρελθόν κλπ.

Ωστόσο, εκ μέρους των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση στα παραπάνω αιτήματα του Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων- διαλογητηρίων – ψυγείων Νομού Πέλλας.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.